Стриймингът уби пиратството. Преди 10 години. Днес, обаче, сайтовете за нелегален достъп до съдържание са отново в отлично здраве и то именно благодарение на технологиите за поточно видео и аудио.

Какво се промени? На първо място, легитимният достъп до любимите албуми, филми и сериали догони по цена някогашните премиум кабелни абонаменти - а пиратите предлагат същото съдържание по-евтино или безплатно. Тук няма алтруизъм, има бизнес - милиарди долари от реклама и от такси влизат всяка година в джоба на пиратите, пише Bloomberg.

Да се върнем години назад

Възходът на Netflix и Spotify, както и мощната дигитална трансформация на HBO отказаха много хора от пиратството в началото на второто десетилетие на века. За редовия потребител неголяма месечна такса само за това, което наистина му е интересно беше за предпочитане пред FTP сървъри, торент тракери, P2P платформи и usenet групи.

1 милиард по света вече плащат за видео стрийминг

1 милиард по света вече плащат за видео стрийминг

Приходите от кино прожекции се сриват с над $30 млрд.

Стигна се дотам, че, например, най-големият български free сайт се превърна в слабо посещаван легален портал (днес - с по под 5000 потребители дневно). А някога беше сред най-посещаваните места в родния интернет.

С годините, обаче, стриймингът започна да показва и лошите си страни. Най-главната е, че е много слабо вероятно любимото ви съдържание да е събрано на едно място - особено за феновете на сериалите в един момент се наложи да комбинират Netflix, HBO, Disney+, AppleTV+, Peacock и т.н. Още по-голям хаос е със спорта с неговите ексклузивни партньори, собствени платформи и т.н.

Всичко това струва пари - и вече не е никак трудно да се окажем в положението да плащаме толкова, колкото преди сме оставяли на касата на своя ТВ доставчик.

Netflix ядоса актьори и сценаристи с обява за работа, свързана с изкуствен интелект, предлагаща заплата до $900 000

Netflix ядоса актьори и сценаристи с обява за работа, свързана с изкуствен интелект, предлагаща заплата до $900 000

Към момента Netflix има поне пет отворени позиции, свързани с изкуствения интелект или "машинно обучение"

Неприятен страничен ефект от това да не притежаваш филмите, за които плащаш, е, че те може да изчезнат или да се променят във всеки един момент поради причини, свързани с правата или със самото им съдържание (и съвременното отношение към него).

Пиратите се връщат в играта

На този фон, през последните години буквално като гъби след дъжд изникват нови и нови стрийминг сайтове с пиратско съдържание. Те се издържат или от невъобразимо количество реклами, или от абонамент, който е няколко пъти по-евтин от този, например, за Netflix. Рекламират се в социалните мрежи и приемат плащания даже през PayPal.

Срещу парите (или търпението) си потребителите получават достъп до филми и сериали от най-различни платформи. Според аналитичната платформа Muso през 2022 г. пиратите са натрупали рекордните 215 милиарда посещения, като ръстът на нелегалното гледане на съдържание е 39% при филмите и 9% при сериалите.

432 милиона са интернет пиратите в света

432 милиона са интернет пиратите в света

Абсолютен лидер по пиратски трафик е BitTorrent - по него потребителите са предавали 6692 петабайта данни месечно

Тези платформи правят трафик, сравним с някои от легалните играчи от Топ 10.

Тъй като не плащат за съдържанието си, пиратите работят с марж на печалбата от близо 90% според Motion Picture Association (MPA), която представлява холивудските студиа. Приходите от реклама и абонаменти достига 2 млрд. долара годишно.

Според американското Министерство на търговията пиратството коства по 30 млрд. долара пропуснати приходи на територията на САЩ и 71 млрд. долара в глобален мащаб.

Какво може да се направи?

В САЩ праводържателите през 2020 г. се пребориха за законодателни промени, които превръщат мащабния нелегален стрийминг в престъпление. Така този тип сайтове в Северна Америка намаляха от над 1400 до 126. В международен план, обаче, непрекъснато се появяват нови и нови платформи.

До 10 години затвор за нелегално стрийминг съдържание? В САЩ вече ще бъде възможно

До 10 години затвор за нелегално стрийминг съдържание? В САЩ вече ще бъде възможно

Законът обаче няма да преследва отделни потребители, а към организации, разпространяващи такова с комерсиална цел

MPA създаде специален екип с около 100 детективи, водени от бивш морски пехотинец и служител на Интерпол. Те преследват пиратите по цял свят, като ги лишават от достъп до социални мрежи, платежни платформи и домейни и си сътрудничат с правоохранителните органи.

Сред успехите на звеното са затварянето на платформи в Грузия и Индия. От публикацията не става ясно дали екипът има общо и с внезапното изчезване на популярната българска пиратска стрийминг платформа FilmiSub от миналата година.

Лов на пирати, двойници и "Изтрещяване": Какво се случи с filmisub.com

Лов на пирати, двойници и "Изтрещяване": Какво се случи с filmisub.com

Един от най-популярните български сайтове за нелегално видео съдържание просто изчезна

Както често става с този тип дейности в интернет, когато падне един, на негово място се появяват цяла група други. "Макар да има известен оптимизъм, че контрамерките и най-добрите практики могат да доведат до край на ръста на пиратството до 2027 г., няма консенсус сред заинтересованите страни кога ще видим спад", коментира пред Bloomberg анализаторът от Parks Associates Стив Хоули.