Призиви за по-добро заплащане, по-големи защити срещу възхода на изкуствения интелект в киното при създаване на сценарии или използването на образи на артисти във филмови и телевизионни продукции. Това са само част от многото причини, заради които холивудските актьори се присъединиха към сценаристите в историческа стачка за индустрията.

Имайки предвид това, едва ли е изненадващо, че Netflix набира скорост в публикуването на няколко позиции, свързани с изкуствения интелект. И то не какви, а с шестцифрени заплати. В същото време стачката в Америка навлиза в четвъртия си месец.

Към момента Netflix има поне пет отворени позиции, свързани с изкуствения интелект или "машинно обучение". Една от джълностите, публикувана в LinkedIn през последния месец е с наименование "Продуктов мениджър", за която заплатата е между 300 000 и 900 000 долара годишно.Относно обявата за продуктовия мениджър Netflix пише, че изкуственият интелект "движи иновациите във всички области" и помага на стрийминг гиганта "да купува и създава страхотно съдържание".

Работните места, свързани с изкуствения интелект, могат да бъдат изключително доходоносни, благодарение на инвеститори в проекти като ChatGPT, пише Fortune. Това доведе до създаване на работни места, които привличат с шестцифрени заплати. Но тези позиции могат да дойдат за сметка на други работници. ChatGPT вече накара някои професии да изглеждат като "остарели" и нов доклад показва, че иновациите с A.I. вече са стрували работата на близо 4000 души през май.

Заплатата, която Netflix предлага за продуктов мениджър е огромна, в сравнение с тази на мнозинството (87%) членове на Гилдията на екранните актьори, които печелят по-малко от 26 000 долара на година. Второстепенните актьори често вземат само около 200 долара на ден, според договора.