Няколко теми са вълнували част от хората по цял свят през 2015 г. Социалната мрежа Facebook направи обзор на най-често коментираните събития според публикациите на потребителите на сайта.

Изненадващо или не в центъра на най-обсъжданите въпроси са политически събития, бедствия, както и терористични атентати. Ето и кои са топ десет за вече отминаващата година:

10. Стрелбата в Чарлстън, Южна Каролина – на 18 юни млад мъж уби девет души, сред които и сенатор, с огнестрелно оръжие в черква на афроамериканската общност в американския град.

9. Протестите в Балтимор – през април хиляди протестираха не само в Балтимор, но и в други американски градове срещу полицейския произвол. Причина за тях беше случаят с чернокожия младеж Фреди Грей, който беше арестуван и почина след побой в полицейския участък.

8. Атентатът срещу „Шърли Ебдо” – на 7 януари беше извършено нападение срещу редакцията на френското сатирично издание „Шърли Ебдо”, по време на което 9 служители на вестника починаха, а други 11 бяха ранени.

7. Борбата срещу „Ислямска държава” – общият враг в лицето на терористичната групировка предизвика затопляне на отношенията между Русия и Запада.

6. Разрешаване на еднополовите бракове – в края на юни Върховният съд на САЩ разреши гей браковете на територията на страната.

5. Гръцката дългова криза – цяло лято Атина беше изправена пред възможността за излизане от еврозоната. В крайна сметка страната успя да договори нова програма за финансова помощ с международните кредитори.

4. Земетресението в Непал – в средата на май бедствието в азиатската държава отне живота на над 8100 души.

3. Гражданската война в Сирия и бежанската криза – проблемите с емигрантите, пристигащи от Близкия Изток и Азия, бяха и продължават да бъдат една от основните теми, особено в рамките на Европейския съюз (ЕС).

2. Атаката в Париж от 13 ноември – на тази дата терористи атакуваха четири ресторанти и барове, както и концертната зала във френската столица „Батаклан”. Вследствие повече от 126 души бяха изгубиха живота си, а над 200 бяха ранени.

1. Президентските избори в САЩ – все още текат кампаниите на кандидатите за президент на демократите и републиканците на САЩ. Един от тях е и милиардерът Доналд Тръмп, който е широко обсъждан със своята ексцентрични и дори крайни изяви.