Facebook спира поддръжката си за мобилните операционните системи на BlackBerry, което ще принуди притежателите на устройства на канадския производител да използват мобилния уебсайт на социалната платформа, ако искат да влязат в нея, предаде The Vergе.

Лу Газола, старши маркетинг мениджър на BlackBerry, обяви новината днес в блог публикация.

Само преди месец мобилното приложение за съобщения WhatsApp, собственост на Facebook, обяви, че ще преустанови приложенията си за BlackBerry 10 и BBOS до края на годината.

„Изключително разочаровани сме от решението им, тъй като знаем колко много потребители обичат тези приложения. Борихме се, за да работим отново с WhatsApp и Facebook и да променим мнението им, но към този момент решението им остава. Въпреки това работим усилено, за да гарантираме, че крайните ни потребители имат най-доброто преживяване и продължаваме да търсим алтернативни решения”, написа Газола.

Facebook спира поддръжката на своите основни API-та (приложно-програмен интерфейс), което означава, че приложения на трети страни ще престанат да функционират. Не е ясно в кой момент американската компания планира да направи това и дали процесът вече е започнал.

Към момента Facebook приложенията, изработени за BlackBerry, все още са достъпни в магазина за мобилни приложения BlackBerry World.

Канадската компания BlackBerry впрегна надеждите за бъдещето на затруднения си бизнес с мобилни устройства върху Priv – телефон, който работи с операционната система Android и има плъзгаща се клавиатура. Затова не е голяма изненада, че в крайна сметка компаниите ще спрат поддръжката на операционни системи, използвани рядко – като тези на BlackBerry.

Новият Android телефон на BlackBerry може да е последен за компанията

Новият Android телефон на BlackBerry може да е последен за компанията

Финален опит на канадския производител