• Екипът от експерти на BI Intelligence Research Team изготви списък с прогнози в областта на технологиите за 2018 година. Експертите направиха по 5 прогнози в 7 различни области на технологичното развитие.

По-долу ще ви представяме някои от тях.

Снимка 317073

Източник: iStock

Интернет на нещата

Повече от 50 милиона нови устройства за "интелигентен" дом ще бъдат доставени само в САЩ през 2018 година, които ще се управляват с гласови асистенти.

Google и други компании ще следват примера на Amazon и ще представят "умни" гласови асистенти с екран.

Пазарите на "умните" асистенти ще бъдат разделени на базата на местните езици.

Интелигентните гласови асистенти стават все по-често срещани на пазари като Индия, както и в страните от Югоизточна Азия. Играчите на тези пазари ще трябва да променят значително системата на асистентите и да ги настроят на местните езици.

Операторите на териториално разпределени мрежи с намален капацитет ще инвестират $ 1 милиард. Тези мрежи са необходими за връзка с интелигентни домашни устройства, защото консумират много по-малко енергия. Фирми като AT & T и Verizon се стремят да заемат тази ниша преди конкурентите, за да спечелят по-голям пазарен дял.

Снимка 265264

Източник: iStock

Приложения и платформи

Пазарът на платформи и приложения съществено ще се промени през 2018 година. Разпространението и използването на изкуствен интелект ще доведе до промяна в поведението на потребителите.

Приложенията и платформите стават мощен източник на доходи и печалби като тяхното съдържание непрекъснато се подобрява.

Amazon постепенно губи лидерските си позиции в сферата на гласовите асистенти, които имаше благодарение на разработките на Alexa. 

Apple обновява своя App Store, добавяйки в него нови приложения, за получи допълнителна печалба от високото им качество. 

Компании ще намаляват мобилните приложения в полза на месинджърите и социалните приложения.

Такива приложения като Facebook Messenger, WhatsApp, Kik, WeChat и LINE, а така също такива като Facebook и Instagram, стават все по-привлекателни за големите компании, отколкото обикновените мобилни приложения.

Facebook ще надмине Apple и Google в областта на новите разработки.

Снимка 317246

Източник: LinkedIn

 

Електронна търговия 

Alibaba ще пренесе празнувания в Китай "Ден на ергените (необвързаните)" в САЩ през 2018 година. Онлайн търговецът получи невероятната печалба от подаръци за този празник в размер на $ 25,3 милиарда през миналата година. Това е два пъти повече от обема на електронната търговия в "Черния петък" и "Кибер понеделника" през 2017 г., взети заедно. 

Редица търговци на дребно и марки ще актуализират своите мобилни приложения и уеб сайтове. Предполага се, че онлайн пазаруването ще съставляват повече от половината от цялата търговия до 2021 г. 

Amazon ще се опита да навлезе на фармацевтичния пазар. Но този вид търговия ще изисква от фирмата да получи лицензи във всяка държава, така че експертите се съмняват, че Amazon ще може да се развива твърде бързо в тази област.

Индия ще се превърне в бойно поле за електронна търговия до средата на 2018 година. Бързият растеж на електронната търговия в огромната азиатска страна привлече вниманието на чуждестранни компании. Индия може да се превърне в първата неутрална територия, където Amazon и Alibaba ще се влязат в пряка борба за пазарен дял. 

Снимка 325081

Източник: Mobile Payments

Плащания

Все повече и повече големи търговци на дребно ще започнат да използват крипто валута за плащания на фона на вълната от нарастващ потребителски интерес. 

Тъй като съхраняването на данните става все по-уязвимо, компаниите, работещи в областта на плащанията, ще сключват партньорства или ще купуват компании, които ще осигурят максимална информационна сигурност.

Инструментите за дигитално управление на парите, такива за съставяне на бюджети и контрол на разходите, ще се използват от бланките за да привлекат младото поколение.

Защото сега 53% от младите хора биха се доверили на технологични гиганти като Apple, Amazon, Facebook, Google, или Microsoft, по въпросите на финансовите услуги, показа анкета на BI Intelligence, проведена през 2017 година.

Експертите смятат, че ситуацията със законодателството може да се промени през 2018 г., в посока отслабване на стандартите, което ще доведе до промени и растеж в платежния и банковия пазар. 

Amazon ще заеме водеща позиция в областта на гласовите плащания. Според прогнозата използването на гласови плащания в Amazon ще достигне 10% през 2018 г.

Снимка 301752

Източник: OTSAW Digital

Транспорт и логистика

Сферата на транспорта и логистиката също се променя под въздействието на дигиталните тенденции. И всички играчи на този пазар посочват, че в близко бъдеще задачата им ще бъде да навлязат на пазара на безпилотни превозни средства и безпилотни таксиметрови услуги. 

Ще започне истинска надпревара в областта на безпилотните автомобили. Това ще помогне за създаването на нови бизнес модели и нови източници на печалба. 

Uber ще продължи да разширява бизнеса си в САЩ, но ще загуби пазарен дял. 

Въвеждането на стандарти в използването на дронове направи голяма крачка напред. Използването на безпилотни въздушни средства в САЩ, особено за търговски цели, е значително ограничено от закона. 

2018-а ще бъде година на рязък растеж на стартиращите фирми в областта на логистиката. Стартъпите в тази сфера привлякоха огромно количество инвестиции през 2017 година. 

Логистичните, технологичните и финансовите компании ще се сближат въз основа на блокчейн технологиите.