Софтуерната корпорация Oracle планира да наеме близо 2 000 работници. Агресивният ход на компанията цели да разгърне облачните си услуги на повече места по света, посочи пред Reuters директорът на ресорния отдел Дон Джонсън.

Идеята е фирмата да може да се конкурира по-добре с по-големите играчи на пазара като Amazon и Microsoft. Този ход също така ще помогне на компанията да осъществи прехода си към нови системи от бизнес софтуера за финанси и продажби през следващата година.

Работните места се откриват в центровете за разработка на софтуери на Oracle в САЩ - Сиатъл и Сан Франциско, както и в Идния. Свободни позиции ще се разкрият и в сегашните центрове за данни на компанията, каза Джонсън.

До края на следващата година Oracle планира да отвори още 20 "облачни региона", където ще бъдат поместени центрове за управление на данни, така че клиентите да могат безопасно да съхраняват информацията си.

В момента компанията има 16 такива региона, 12 от които отвориха през изминалата година. Новите места ще бъдат изградени в Чили, Япония, Южна Африка и Обединените арабски емирства. Предвиждат се и нови региони на други места в Азия и Европа.

Към края на месец май тази година софтуерната компания разполага с около 136 000 служители на пълен работен ден. От тях 18 000 са заети в облачните услуги и операциите за поддръжка на лицензи.

Oracle купува "облачен разработчик" за $1,2 милиарда

Oracle купува "облачен разработчик" за $1,2 милиарда

Сливане в един пазар за 14 трилиона долара

На пазара конкуренцията е жестока - големите бизнеси плащат на доставчици на облачни услуги, за да се справят с техните изчисления и съхранение, вместо да правят свои собствени отдели. Според водещата световна компания за научни изследвания и консултации Gartner през тази година пазарът е на стойност около 40 милиарда долара.

Amazon е най-големият играч, а Microsoft е заложила своята стратегия, с която иска да придобие по-голям пазарен дял в сектора. Google и IBM също наливат ресурси в борбата за позиции.

Този път агресивната стратегия на Oracle цели да се конкурира директно с големите играчи - фирмата ще пусне облачните си софтуерни приложения в същата облачна система, която предлага на външните си клиенти - нещо, което Amazon и Google използват отдавна.

"Ние правим това много, много агресивно. Много бързо превръщаме нещо сложно в нещо много просто. Всичко навсякъде оперира в облачната ни инфраструктура от второ поколение", каза още Джонсън.

Oracle също така се надява и да заеме място в Joint Enterprise Defense Infrastructure Cloud (съвместен облачен инфраструктурен отбранителен облак) - JEDI. Това е договор за 10 милиарда долара с американското министерство на отбраната. По думите на Джонсън новите работни места не се откриват заради проекта JEDI. Той добави, че паралелно продължават да се изграждат центрове за данни, включително за потенциални правителствени клиенти.

Oracle наема 1000 служители, включително и в Европа

Oracle наема 1000 служители, включително и в Европа

Компанията разширява облачния си бизнес