Начините за комуникация между хората еволюират непрекъснато. Приложенията за чат през смартфона изместват традиционните текстови съобщения с все по-бързи темпове, като чрез мобилните апликации бързо и лесно си пращаме помежду си текст, видео и снимки.

Броят на регистрираните и активните потребители в подобни приложения непрекъснато расте, а традиционно едни от най-разпространените приложения, които инсталираме на умните устройства, са Viber и WhatsApp.

Според статистически данни за ръста на регистрирани потребители във Viber в световен мащаб, броят на ползвателите на приложението непрекъснато се покачва, а само за половин година в приложението са се присъединили 73 милиона потребители.

Статистиката сочи, че за в края на миналата година регистрираните профили в апликацията са били 711 милиона, а през юни 2016 г. броят им се покачва до 784 милиона.

Голям интерес към приложението се забелязва от пет години насам, тъй като през юни 2011 година регистрациите във Viber са били едва 19 милиона.

Най-голямата активност в приложението идва от Азия, като там са съсредоточени 25 на сто от всички потребители, сърфиращи чрез Viber. На второ място се нареждат населяващите земите на Източна Европа, а техният брой представлява 19 процента според данните за изминалата година. На последно място се нарежда Северна Америка, където делът на активни потребители е 6 процента.

От другата страна е приложението WhatsApp, чийто любители значително надминават по брой тези на Viber. Последната статистика за приложението е от началото на тази година и сочи, че активните ползватели тук са 1 000 000 000.

Броят им бележи значителен скок, защото за същия период през изминалата година чатещите през WhatsApp са били 700 милиона.