Почти година след Microsoft и Edge, и Google се готвят да дадат на своя уеб браузър Chrome AI възможности. Онлайн гигантът обяви три експериментални функционалности, които използват изкуствен интелект за персонализиране на програмата, но и за създаване на ново съдържание.

Те са базирани на новия голям езиков модел Gemini, който беше представен в края на миналата година.

По-организирано и по-красиво

Новата функционалност Tab Groups анализира съдържанието на отворените страници и предлага варианти за групирането им. Това е особено полезно когато се занимавате с няколко задачи едновременно и до момента беше възможно на ръка, но отнемаше доста време.

Microsoft показаха собствени процесор и AI чип

Microsoft показаха собствени процесор и AI чип

Не им липсва мощ

Визуалният облик на Chrome също ще може да се променя с помощта на AI, като по заявка от потребителя ще се генерират нови тапети и визуални теми. Това също спестява потребителски усилия.

Писател в сянка

На следващ етап Google ще дадат възможност потребителите да подобряват качеството на текстовете си с помощта на изкуствен интелект. Функционалността се нарича Help Me Write ("Помогни ми да напиша..." - англ.).

От скрийншота в блога на компанията става ясно, че от едно изречение ще може да се направи цял пасаж с възможност за избор на тон (напр. официален).

Снимка 650429

AI все пак ще се нуждае от "отправна точка" под формата на поне няколко думи потребителски текст.

Кога и къде?

Тестовете на Tab Groups и AI генерираното "преобразяване" на Chrome вече са в ход за американските потребители на Chrome 121 и по-новите версии.

От февруари и Help Me Write ще бъде налична за тях.

За момента не е ясно кога и у нас ще можем да използваме новите функционалности.