Създателят и собственик на китайската компания за онлайн търговия Alibaba Group Джек Ма предложи да се изгради безплатен „електронен път” за предприемачите, който да свърже Азия, Европа и Северна Америка.

Тези идеи китайският бизнесмен разви по време на пленарната сесия на Икономическия форум в Астана, столицата на  Казахстан.

„Известно е например, че се развива инициативата „Пътят на коприната”. Не мислите ли, че е необходимо да се построи и подобен електронен път? Електронна магистрала между Азия и САЩ, между Азия и Европа. По този електронен път ще може да се движат и действа безплатно всеки малък бизнес. На този път всеки, който има мобилен телефон, ще може да купува и продава всичко, което му е необходимо”, образно обясни идеята си  Ма, цитиран от rns.online.

Той отбеляза, че глобализацията през последните 20 години не успя да донесе много изгоди за малкия бизнес и за развиващите се страни. Но сме длъжни прекрасно да разберем, че това не се случи по вина на самата глобализация, посочи Ма.

Това е система, това са процеси, които ние можем да направим по-добри, добави той, имайки предвид и примера си с безплатния „електронен път” за предприемачите.