Световните разходи за инициативи в сферата на умните градове ще нараснат с 18,9% тази година, достигайки 124 милиарда долара, като се прогнозира на анализаторската компания IDC.

Стоте града с най-големи инвестиции в "интелигентни" проекти ще генерират 29% от всички разходи. В същото време анализаторите отбелязват, че само 80 града ще отделят повече от 100 милиона долара, докато 70% от общата сума ще бъде разпределена за градове, които харчат по-малко от 1 милион долара годишно, пише TechNews.bg,

Сингапур се очертава като лидер в инициативите за умни градове през 2020 г. Токио ще бъде на второ място, най-вече заради Олимпиадата. Анализаторите поставят Ню Йорк на трето място, а Лондон - на четвърто.

В своя анализ IDC е разгледала въпроса за какво точно са харчили пари разработчиците на умни градове през миналата година. Оказва се, че казусите, свързани с устойчива енергия и инфраструктура, представляват една трета от вложенията. Обществената безопасност, базирана на събиране на данни, и интелигентният транспорт представляват съответно около 18% и 14%.

Интелигентните електроснабдителни мрежи все още привличат най-голям дял от инвестициите. Относителното им значение с течение на времето обаче ще намалява заради съзряването на пазара и извеждането на преден план на други приоритети.