Компютърните игри с насилие, които са популярно средство за развлечение сред тийнейджърите, всъщност могат да имат позитивен ефект върху младежите, пише International Business Times.

Това сочи проучване, което напълно си противоречи с предишни изследвания в областта и влиза в разрез с данните от тях.

В проучването са участвали общо 304 деца от Обединеното кралство.

Изследователите наблюдавали поведението на тийнейджърите, докато са потопени в света на видеоигри с насилие.

Същевременно авторите на проучването изучили и това какъв е родителският контрол по време на игра.

Според заключенията от изследването някои от децата, отдали се на забавление чрез компютърни игри с насилие, всъщност показват засилена гражданска позиция и чувство за справедливост в обществото.

Въпреки това процентът на младежите с подобно поведение не е голям.

Освен това авторите на изследването твърдят, че включването на родителите в процеса на игра не е помогнал за това децата на прекарват по-малка част от свободното си време, взирайки се в екрана, за да минат поредното ниво в любимата игра.

Майките и бащите на тийнейджърите, взели участие в изследването, дори се чувстват комфортно и не се притесняват от факта, че децата им се разнообразяват с видеоигри с насилие.

Родителите не гледат на съдържанието на игрите като на пречка за психологическото израстване на децата им.

Част от тях дори също се отдават на подобни забавления.

Във видеоигрите младежите намират разнообразие и освобождаване от стреса, като така подобряват настроението си, смятат експертите.

Според резултатите от проучването момчетата са по-склонни да играят видеоигри с насилие, отколкото момичетата, които залагат на други развлечения.