Китайските власти взеха на мушка най-големите платформи за електронна търговия в страната, сред които Taobao.com на Alibaba Group. Причината е продажбата на незаконни виртуални частни мрежи (VPN), които позволяват на потребителите да избегнат ограниченията на налаганата от държавата цензура.

Пет уебсайта са призовани да извършат незабавен "самоанализ и корекция" и да премахнат продавачите на виртуални частни мрежи, съобщава китайският държавен интернет регулатор, цитиран от Reuters.

Някои от онлайн търговците са задължени да спрат регистрацията на нови потребители, да прекратят услугите си и да накажат отговорните за нарушението служители.

"Тези пет сайта трябва незабавно да извършат цялостно почистване на вредната информация, да затворят съответните незаконни профили ... и да изпратят доклад за корекцията в определен срок", постановява регулаторът.

На китайските онлайн пазари, включително най-големия сайт за електронна търговия в страната Taobao, се продават редица инструменти за създаване на персонализирани VPN, които са по-трудни за проследяване и блокиране от някои други услуги.

"Taobao забранява вписването или продажбата на продукти, които са забранени от приложимото законодателство. Ние преглеждаме и премахваме списъците с продукти от трети страни, които нарушават нашите пазарни правила", каза говорителката на Alibaba, визирайки продуктите, споменати в съобщението на регулатора.

Другите сайтове са фокусираната върху жените социална мрежа за пазаруване Mogujie и развлекателни платформи Xiami и Peiyinxiu. В известието не е посочена датата на крайния срок, в който сайтовете трябва да попълнят корекциите.

Ограничението е част от поредицата мерки, предприети от Китай за поддържане на киберсигурността и строг контрол върху съдържанието в интернет. Наблюдението е още по-засилено преди предстоящия 19-ти Национален конгрес на Комунистическата партия, когато страната ще е във фокуса на световното внимание.

Китайските власти разследват най-популярните социални медии заради съмнения в нарушаване на законите за киберсигурността. Затворени са известни caйтoвe за ĸлюĸи и жълти нoвини, както и техните акаунти в социалните мрежи и са наложени ограничения за новините, които могат да се произвеждат и разпространяват от онлайн платформи.

Това е допълнение към държавната кампания за премахване на VPN приложения. Регулаторът затвори десетки местни VPN мрежи, чрез които потребителите можеха да посещават чуждестранни уебсайтове, забранени от китайското правителство.

Държавата прие закони, които задължават телекомуникационните оператори и технологичните фирми да действат по-активно при премахването на VPN мрежите. Те ще влязат в сила в началото на 2018 г.