Вече сте чували за 5G - новите и по-бързи безжични мрежи, които телекомуникационните компании като Verizon, AT&T, T-Mobile и Sprint започват да активират в САЩ в момента. Обновлението на мрежата ще донесе много плюсове, но вероятно е по-добре да изчакате вълненията по темата да стихнат и тогава да направите своята покупка заради по-добрите цени и предстоящото развитие на мрежата, пише CNBC.

С 5G скоростта на данните ще бъде по-висока, което означава, че ще можете да изтегляте филми с висока разделителна способност само за секунди, вместо минути. Видео чатовете с високо качество ще работят отвсякъде. Ще помогне и в развитието на т.нар. умни градове, а самоуправляващите се автомобили ще знаят дали има произшествие на пътя или да забият спирачките, ако някой преминава на червен светофар. Ще промени начина, по който се доставя телевизия и интернет и ще повлияе на почти всяка индустрия. Истинските предимства вероятно даже няма да бъдат известни, докато технологията не бъде напълно внедрена.

Докато това се случи обаче има време.

Пречките пред 5G в Европа

Пречките пред 5G в Европа

Стария континент изостава в състезанието за по-бърз интернет

Изпълнителният директор на Verizon Ханс Вестберг заяви пред CNBC миналата седмица, че мрежата на неговата компания ще достигне половината от САЩ до 2020 г. AT&T и T-Mobile обещават покритие за цялата страна по едно и също време, но само, ако се движат по график. В момента T-Mobile чака окончателно одобрение за сливане със Sprint, което смятат, че ще помогне за конкурирането им относно 5G.

В България развитието на мрежата от ново поколение е още по-бавно и вероятно ще минат две-три години преди да получим покритие поне в големите градове.

Засега компаниите разполагат само с няколко локации от 5G мрежи, които основно обещават по-бързи скорости на данните, когато сте в правилната зона. Освен това само няколко производители днес продават 5G телефони като Samsung е най-големият и цените ще са високи.

Има и друга тенденция, която може да повлияе на разпространението на новото поколение мобилни устройства. Хората използват по-дълго телефоните си отколкото преди като примерно обновяват своя iPhone средно веднъж на четири години, според анализатора от Bernstein Тони Саконаги.

Затова, ако трябва да си купите нов телефон, можете да го направите сега и да изчакате няколко години, за да се доразвие 5G мрежата и да ползвате потенциала на нов 5G телефон.

Все пак, въпреки ограниченото покритие на новата технология, трябва да сме готови за много маркетингови стратегии от доставчиците и производителите на телефони, защото те винаги ще искат да обновите устройството си сега вместо по-късно.

Освен това, ако не избързвате с покупката на 5G телефон днес, ще спестите много. Например 5G телефонът на Samsung, Galaxy S10 5G +, струва 1300 долара, което е много над цената за обикновен Galaxy S10+ от 799 долара и не си заслужава предвид развитието до момента на 5G мрежата.

Ако си купите телефон тази година, вероятно ще ви върши прекрасна работа следващите 5. Така след няколко години вероятно мрежата ще е по-добра, цените на 5G телефоните ще са по-приемливи и инвестицията ще си струва.

Telenor очаква търговска 5G мрежа в България до две години

Telenor очаква търговска 5G мрежа в България до две години

Операторът демонстрира дистанционен медицински преглед между София и Хасково, както и първият 5G видеоразговор