Началото на търговската 5G мрежа на Telenor в България ще дойде най-вероятно след около две години, прогнозира днес главният изпълнителен директор на компанията Джейсън Кинг. Телекомът проведе първите си тестове на мобилната мрежа от ново поколение, като демонстрира първия 5G видео разговор в България и дистанционен медицински преглед между сградата на компанията в Бизнес парк в столицата, "Пирогов" и линейка в Хасково.

На 1 юли трите телеком оператора у нас получиха честоти, чрез които могат да изпробват възможностите на мрежата от ново поколение до края на тази година. През следващата се очакват и търговете, първоначално за 3,5 GHz.

Какво стои между 5G и потребителите?

Другите два мобилни оператора - A1 и Vivacom - бяха по-оптимистични в прогнозите си и заявиха, че очакват да пуснат своите 5G мрежи още през 2020 година. Пред развитието на мобилната мрежа обаче стоят редица проблеми, като към момента най-важните от тях се коренят в българските власти. Нужно е Народното събрание да приеме законодателни промени, които да улеснят режима за поставянето на базовите станции, както и от страна на изпълнителната власт да забърза процедурата по освобождаване на нужните честоти.

Те бяха потвърдени и от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, който бе гост на събитието на Telenor. Той припомни и още един, изразен от трите оператора: твърде високите такси за наемане на радиочестотния спектър.

Монако стана първата европейска страна с пълно 5G покритие

В Европа вече има държава с пълно 5G покритие

Huawei вече може да покаже на Европа възможностите на 5G мрежата в реално време

Първи видео разговор и дистанционен преглед

Пред представители на властите, гости и журналисти екипът на Telenor демонстрира първия 5G видеоразговор в България. Той се проведе между главният директор Джейсън Кинг и актьора Башар Рахал, който бе в Хасково. Именно там е втората 5G базова станция на оператора в момента. Тя ще бъде местена из страната, като целта е да бъдат демонстрирани възможностите на мрежата в различни градове в страната.

Втората демонстрация включваше лекар от "Пирогов" и пациент в линейка в Хасково.

Лекари от медицинското заведение често посещават една от регионалните болници в града, за да извършват прегледи и консултации съвместно с местните медици. Благодарение на 5G връзка, 360-градусова камера и очила за виртуална реалност прегледът и консултацията бяха извършени дистанционно.

Медицински преглед бе извършен през 5G връзка с VR очила

Източник: Telenor

Медицински преглед бе извършен през 5G връзка с VR очила

Целта на експеримента бе да покаже доколко 5G мрежата днес може да се интегрира в ключова сфера като медицината и да осигурява необходимите възможности за свързване, надеждна скорост на връзката и стрийминг на изображение.

Друго основно приложение на 5G технологията, която Telenor тества и демонстрира, е 5G свързаност. Присъстващите на теста имаха възможност сами да направят реален тест на 5G скоростта през 5G смартфон и ползвайки услугата за пренос на данни, която предоставя възможности за бърз интернет и предаване на висококачествено видео съдържание. Също така, през крайни устройства за 5G, беше демонстриран едновременен стрийминг на HD и 4К канали, както и постигане на гигабит скорости през мобилната мрежа.

Благодарение на 5G технологията, в близко бъдеще се очаква появата на приложения за онлайн гейминг, като така ще отпадне нуждата от много бързи и специализирани компютри за игра. Онлайн геймингът ще може да се реализира през облачни услуги, интернет и телефон. За тази цел към днешна дата тествахме възможностите за подобен вид гейминг през 5G мрежата.

A1 показа първата 5G станция в България и очаква да пусне услугата през 2020 година

Първи тест на 5G мрежа в България

В рамките на половин година операторите ще изпробват новата мрежа, а търговете се очакват догодина