Лидерът в производството на торове у нас "Агрополихим" подписа споразумение с #CASALE, чиято крайна цел е удвояване производствения капацитет на азотни торове, съобщиха от компанията. CASALE ще проектира нова модерна инсталация за азотна киселина, която наред с основния продукт ще генерира максимално количество зелена енергия.

Планира се инсталацията да бъде пусната в експлоатация преди края на 2027 г. и да увеличи производството до общо 1,5 милиона тона амониев нитрат, калциевоамониев нитрат, калциев нитрат, урея и амониев нитрат. Производствените мощности на "Агрополихим" АД са разположени в град Девня.

Това е важна стъпка в инвестиционния план на компанията, надхвърлящ 250 млн. евро за следващите 5 години. Тази инвестиция допълнително ще укрепи стратегическата позиция на Агрополихим като един от малкото торови заводи в света, който работи на въглеродно неутрален принцип, а също така ще бъде и поредната стъпка към целта - компанията да се превърне в референтната зелена/синя платформа за торове и амоняк в Югоизточна Европа.

"Агрополихим" инвестира нови 26 милиона лева в Девня

Производител на торове инвестира 25 милиона лева в завода си в Девня

Фирмата разширява съществуващия склад за съхранение на течен амоняк

Агрополихим беше пионер във внедряването на технология за намаляване на парниковите емисии при производството на азотна киселина още през 2004 г., което впоследствие се превърна в европейски стандарт. Тези нови екологични норми доведоха до редуциране на милиони тонове емисии CO2 и гарантираха, че европейските заводи ще станат най-чистите заводи за азотна киселина в света.

От 2018 г. "Агрополихим" произвежда пара за технологични нужди с биомаса равняваща се на 36 MWh, което позволи на компанията да поддържа производството си на над 100% от капацитета си през 2022 г. въпреки газовата криза в Европа. През последните 5 години потреблението на газ на компанията е намаляло с 98 на сто.

"Агрополихим" разширява производството си с инвестиция от 100 милиона лева

Български производител на торове инвестира 100 милиона в разширяване на бизнеса си

За последното десетилетие компанията е вложила над 300 милиона лева в базата си в Девня

Инвестициите на "Агрополихим" в производството през последните години надвишават 80 млн. евро. Складовият капацитет за едновременно складиране на торове на територията на завода е 200 000 тона. Заводът е в състояние да опакова и експедира 5000 тона в рамките на 24 часа.