Производителят на торове "Агрополихим" планира да инвестира 100 милиона лева в бизнеса си в Девня от началото на 2019 година. Компанията ще използва вложенията, за да разшири капацитета на производството, като част от него е за износ.

До края на следващата 2020 година от "Агрополихим" очакват капацитетът на терминала за внос на амоняк да се удвои до 23 000 тона, като част от продукцията е за експорт в Румъния и Сърбия. Също така е планирано с повече от 50% да бъде увеличен производственият капацитет на азотни торове.

"Другите планирани инвестиции са в областта логистиката и енергийната ефективност. Повече от половината електроенергия, необходима на завода, ще бъде произведена чрез когенерация", посочват в официално съобщение от дружеството.

За последното десетилетие компанията е инвестирала над 300 милиона лева в производството си.

"Решихме да увеличим инвестиционните темпове през следващите три години. Стремежът ни е да произвеждаме повече от 1 милион тона торове, а още 400 000 тона в момента внасяме и разпространяваме на Балканите чрез оптимизирана логистика. Целта ни е през следващите 3 години - до 2022 г. да продадем над 1,5 млн. тона торове, като най-вероятно тази цифра ще се увеличи", посочва изпълнителният директор на компанията Филип Ромбаут.

"Налице са фундаментални промени на пазара на торове на Балканите и в Украйна и ние сме в позиция да утвърдим мястото си на водещ производител в региона. Няма да пропуснем тази възможност", обяснява той.

Част от планираните вложения ще бъдат насочени към новия зърнен терминал, който ще има капацитет от 100 000 тона. Това ще позволи на фермерите и търговците на зърно да използват оптимално транспорта в двете посоки - веднъж за доставка на зърно до терминала и втори път за покупка на торове. Терминалът ще започне да функционира до края на 2019 година, като там ще бъдат отворени 40 нови работни места.

Нетната печалба на "Агрополихим" за 2018 година е в размер на 33 милиона лева. Компанията е създадена през 1974 година, а към днешна дата тя е частно дружество с българско и белгийско участие. Фирмата е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в производството на фосфорни торове на Балканите. В базата и в Девня работят повече от 980 души.