Френският авиационен гигант "Еърбъс" стъпва в Тракия икономическа зона в Пловдив и ще строи свой завод за уплътнения и изолации на самолетни корпуси. Новината съобщи новият френски посланик у нас Ерик Льобеден след среща с кмета Иван Тотев, цитиран от вестник "24 часа".

"Това е първото ми посещение в Пловдив, който е изключително привлекателен за Франция в културно и икономическо отношение", заяви 59-годишният дипломат, който говори 7 езика. Категоричен е, че отношенията между Франция и втория български град ще се задълбочават.

Американски инвеститор ще произвежда самолетни части за Airbus и Boeing в България

Американски инвеститор ще произвежда самолетни части за Airbus и Boeing в България

Заводът на Woodward ще бъде готов до три години

Според него и сега френският бизнес присъства в града на тепетата чрез предприятия като "Шнайдер" и "Мосю Бриколаж". "Но е важно дя дайдат още по-големи предприятия от аероиндустрията", анонсира дипломатът. По думите му "Еърбъс" догодина ще открие свое предприятие в Тракия икономическа зона. "Идването на такива фирми ще доведат още", смята той.

Кметът Иван Тотев обясни, че Пловдив се е преборил с други градове, за да бъде предпочетен от "Еърбъс". "Това означава, че и авиоиндустрията навлиза в Тракия икономическа зона. Предстоят финални разговори за закупуване на терен и изграждане на завод за авиооборудване", допълни градоначалникът.