В македонската столица Скопие започва изграждането на огромен многофункционален комплекс за 350 милиона евро, съобщават албански и македонски медии.

Проектът, който носи името Skopje East Gate, е със смесено предназначение, създавайки подходящи условия за живот, развлечения и бизнес. Върху общата му застроена площ от 458 000 кв. м ще бъдат разположени търговски център с над 250 магазина на световноизвестни марки, комплекс с 10 жилищни сгради и бизнес парк от 5 сгради.

Търговският център, който ще бъде най-големият в района между Македония, Косово и Южна Сърбия, ще включва широка гама от развлекателни възможности, фитнес центрове, както и паркоместа за над 2000 автомобила.

Жилищната зона ще има 1600 апартамента, както и паркове, увеселителни зони, два амфитеатъра и зелени площи. Бизнес зоната ще включва първите офиси "Клас А" в Македония.

Най-богатият албанец прави "чисто нов" град в Скопие за €300 милиона

Най-богатият албанец прави "чисто нов" град в Скопие за €300 милиона

Работата по проекта ще започне през май

Skopje East Gate ще бъде един от най-големите бизнес центрове на Западните Балкани и ще създаде над 2000 нови работни места. Той ще се намира само на 2 км от центъра на града, в близост до главните пътни артерии. Възприеман е като символ на новия и модерен облик на Скопие и се очаква да бъде посещаван от 12 милиона души годишно.

Основен инвеститор в мегапроекта е Balfin Group - най-голямата частна инвестиционна група в Албания и една от водещите в Югоизточна Европа. Нейният ръководител и собственик Самир Мане е считан за най-богатия албанец и един от най-богатите хора на Балканите, като състоянието му се оценява на 1.2 милиарда долара, според Wealth-X.

Проектът е най-голямата частна инвестиция в Македония, която ще създаде страхотни бизнес възможности, ще гарантира заетост, ще засили търговията, ще привлече световни фирми и ще предложи нов подход към градския живот, заяви Мане.

Проектът ще бъде първият по рода си в региона, който ще съчетае концепцията за пазаруване, живеене и правене на бизнес на едно място.

Бизнес зоната ще включва първите офиси "Клас А" в Македония

Източник: Skopje East Gate

Бизнес зоната ще включва първите офиси "Клас А" в Македония

Строителството е планирано да бъде завършено за 5-7 години, като в проекта ще бъдат привлечени местни и международни инвеститори. Проектирането е дело на едно от най-големите турски студиа - Yazgan Design Architecture, носител на редица международни награди.

Skopje East Gate е много важен проект не само за Скопие, но и за цялата страна, каза македонският премиер Зоран Заев по време на официалното представяне на проекта.

Това не е първата голяма инвестиция на Мане в Македония. Неговата Balfin Group изгради търговския център Skopje City Mall, който впоследствие продаде на британската инвестиционна компания Hystead Limited за 92 млн. евро. Тя притежава и най-голямата търговска верига за електродомакински уреди в Македония - Neptun. 

Групата развива разнообразен бизнес: недвижими имоти, търговия на дребно, туризъм, селско стопанство, енергетика, минерална промишленост, инвестиции и услуги чрез дъщерни дружества в Албания, Австрия, Македония, Дубай, Косово, Гърция, Босна и Херцеговина, Италия и САЩ.