Албански бизнесмен има амбициозен план не просто за преобразяването на Скопие, но и за изграждане на "напълно нов град" в рамките на македонската столица. Собственикът на BALFIN Group Самир Мане твърди, че работата по мащабния проект, в който ще бъдат инвестирани 300 милиона евро, ще започне в края на май, пише Balkan Insight.

"Ще започнем изграждането на град, но не в Албания. Той ще се намира в Скопие и вложението в него ще бъде в размер на 300 милиона евро. Проектът включва построяването на 1400 апартамента, голям търговски център и четири бизнес сгради", посочва Мане пред албанската Tring TV.

"Мястото ще се нарича "Smart City" и то ще се превърне в реалност в Македония съвсем скоро", допълва той.

Компанията BALFIN Group вече е придобила парцел със 155 хиляди квадратни метра площ в Скопие. Сделката за него е била сключена през октомври миналата година чрез дъщерната фирма в Македония Skopje East Gate. Парцелът е бил придобит от предишния собственик - словенската ERA Group.

През 2008 година тя обявява планове за мащабни строежи там и отварянето на нови работни места. Скоро обаче работата по проекта спира, след като ERA изпада в тежко финансово състояние по време на кризата.

Самир Мане е смятан за най-богатия албанец, като неговата BALFIN Group е най-голямата частна инвестиционна група в страната и една от водещите в Югоизточна Европа.

Това не е първата му инвестиция в Скопие. През 2012 година неговата компания строи търговския център City Mall, който по-късно е купен от British Hystead Limited.