Най-големият онлайн търговец Amazon възнамерява да инвестира 700 милиона долара в обучение на 1/3 от персонала си в САЩ, което се равнява на 100 000 служители. Компанията е разкрила плана си в сряда, като е станало ясно, че той трябва да бъде изпълнен до 2025 година.

Целта е работодателят да помогне на заетите там да получат нови знания и умения, които могат да допринесат за по-висока работна позиция или да ги ориентират към нова кариера, пише CNBC.

В плана на Amazon се включва обновяване на настоящите програми за обучение и разработване на нови такива. Участието в инициативата ще е доброволно, като повечето програми ще бъдат безплатни.

Обучението ще даде знания на служителите за високотехнологичния сектор и умения за нетехнологична работа в офисите, централите, логистичните бази, магазините и мрежата за доставки на компанията. Те ще имат и възможност да преследват професията, която искат извън компанията на Джеф Безос.

Тренировъчните програми на Amazon ще включват:

  • Технологична академия, която ще обучава служителите, които не работят с технологии и ще им даде квалификация за софтуерно инженерство
  • Програма, свързана с технологиите, ще дава на персонала знания, за да изпълняват нови дейности
  • Университет за машинно обучение дава на служителите, които са имали технологични познания, умения за работа в машинните отдели
  • Програма за избор на кариера, която обаче се заплаща, ще подготвя служители за професиите, които се търсят най-много
  • Сертифицирана програма, подкрепена от Министерството на труда, която предлага интензивни обучения и стажове
  • Обучение и сертифициране за изцяло практически курсове

Планираната програма е сред най-големите инвестиции за преквалифициране на служители. Изчисленията са, че сумата за един служител е 7000 долара.