Компанията за доставка, монтаж и сервиз на фотоволтаични системи "АмонРа Енерджи" АД e наела склад в Шумен, от който вече развива дейност. Това обяви пред Investor.bg основателят на компанията инж. Димитър Белелиев.

Търговецът на соларни панели е закупил и терен в "Индустриален парк Шумен", върху който ще строи складова и логистична база. В момента тече процес по проектиране на обекта, като плановете са в рамките на 12 месеца той да бъде открит.

Освен в България компанията има представителства в Румъния, Македония, Албания, Сърбия, Украйна и Турция.

В момента дружеството оглежда терени и за инвестиция в Румъния. Отделно се водят преговори за придобиването на основния партньор и дистрибутор на "АмонРа Енерджи" в северната ни съседка. За момента компанията не може да даде повече подробности по подготвяната сделка.

Пивоварна "Каменица" откри първия етап от голям фотоволтаичен парк в Хасково - за 3 млн. лева

Пивоварна "Каменица" откри първия етап от голям фотоволтаичен парк в Хасково - за 3 млн. лева

Toвa e и пъpвият coлapeн пapĸ в пoдoбeн мaщaб в гpyпaтa нa Моlѕоn Сооrѕ нa глoбaлнo нивo

Димитър Белелиев посочи, че очаква продажбите на "АмонРа Енерджи" в Румъния да достигнат 20% от общите продажби на компанията.

На другия полюс е ръстът на продажбите на дружеството в Гърция, който е сравнително слаб.

"В Македония продажбите ни са добри, но предвид големината на държавата, не може да се очакват чудеса. Сърбия все още спи. С две думи, пазарът в южните части на Балканите е сравнително слаб", допълва Димитър Белелиев.

"АмонРа Енерджи" АД е един от утвърдените доставчици на Балканския полуостров на фотоволтаични модули, инвертори и конструкции за соларни системи. Предлага на крайни клиенти и фирми-инсталатори над 200 различни продукта на premium световни производители на фотоволтаични системи.

За полугодието "АмонРа Енерджи" отчете 2,41 млн. лева консолидирана нетна печалба при близо 27,2 млн. лева консолидирани приходи и 24,8 млн. лева разходи.

"АмонРа Енерджи" пета по ръст на приходите в класацията на Капитал за 100-те най-големи компании в България за 2022 г. Приходите на дружеството за 2022 г. са общо 56.4 млн. лв., като растат с 364% на годишна база.

IPO на "АмонРа Енерджи" привлече над 3 милиона лева на пазара ВЕАМ на БФБ

Първото IPO на соларно дружество привлече над 3 милиона лева на пазара ВЕАМ на БФБ

Дружеството ще инвестира част от тези средства в нови бази за фотоволтаични панели

Дружеството разпредели 80% от печалбата си за 2022 г. като дивидент на акционерите с решение на общото събрание от началото на юли. Сумата е малко над 4,9 млн. лева.

"АмонРа Енерджи" е първата фотоволтаична компания на пазар beam на БФБ-София. През ноември 2022-а компанията набра над 3 116 000 лв. чрез първично публично предлагане (IPO) на пазара за малки и средни предприятия BEAM на Българска фондова борса.