Инвестиционната фирма на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway има план за проект за производство на възобновяема енергия - слънчева и вятърна. Проектът носи името Wind Prime, според Bloomberg, а експерти смятат, ще е най-голямото съоръжение от вида си, строено Съединените щати. Изграждането на съоръжението ще струва 3,9 милиарда долара, пише Oilprice.

Wind Prime ще произвежда над 5 GW вятърна енергия и около 50 MW слънчева енергия. Съоръжението е планирано за Айова, се казва в изявление на дъщерното дружество на Berkshire Hathaway MidAmerican Energy. Капацитетът на производство ще бъде достатъчен за захранване на около 600 000 домакинства според Bloomberg.

"Айова е лидер в областта на производство на възобновяема енергия, благодарение на доказания опит на MidAmerican Energy и инвестициите на компанията в чиста енергия, което е конкурентно предимство за нашия щат", каза губернаторът на Айова Ким Рейнолдс.

Според скорошни изявления на MidAmerican Energy от 2014 г. насам компанията е инвестирала около 14 милиарда долара в проекти за възобновяема енергия в Айова. Освен предстоящата инвестиция за 4 милиарда долара, компанията планира да инвестира в проучвания за други енергийни технологии, включително ядрени реактори.

Засега Айова разчита на вятърна енергия за цели 40% от общото производство на енергия в щата. Самият Бъфет отбеляза, че вятърната енергия е намалила драстично сметките за електроенергия на клиентите на компанията в Айова.