Инвеститор от Южна Корея може да вложи 1,5 милиард долара в свой проект в България. Това стана ясно от коментар на министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението му в Туркменистан.

"Надявам се през септември да подпишем договор с инвеститор от Южна Корея, който е за около 1,5 милиарда долара, но за този проект са нужни работници", казва премиерът.

Министърът на икономиката Емил Караниколов също потвърждава, че има подобен интерес от компания, която вече оглежда подходящи терени у нас.

"На много начален етап е. Инвестицията е такава, каквато е на Volkswagen, даже малко по-голяма, но не е за автомобили. В момента сме в състезание с няколко държави. Знем, че има интерес", коментира Караниколов, цитиран от "24 часа".

Засега не е ясно в какъв сектор може да бъде насочено вложението, както и кой точно е инвеститорът. България ще трябва да се пребори с няколко други държави, за да получи инвестицията.

От нея става ясно още, че въпросният проект не е свързан с коментираната възможност за отваряне на завод на Hyundai у нас. Също така той няма да бъде за производствена база в областта на автомобилостроенето.

Според неофициална информация на "Капитал" готвеното вложение е за производство на батерии за електромобили.

Inzi Controls влага €45,8 милиона в завод за батерии за електромобили в Унгария

Южнокорейска компания влага €45,8 милиона в завод за батерии за електромобили в Унгария

Това е първият обект на компанията в Европа

През юли подобна мащабна инвестиция беше обявена в Унгария. В началото на миналия месец стана ясно, че производителят на автомобилни части от Южна Корея Inzi Controls ще изгради производствена база за батерии в Европа.

Вложението в източноевропейската държава трябва да бъде в размер на 45,8 милиона евро, като това ще бъде първата такава база за компанията в Европа.