България откри център за насърчаване на търговията и инвестициите в столицата на Виетнам - Ханой, с цел подобряване на условията за виетнамски фирми да увеличават инвестициите и износа за България, както и да получат достъп до други пазари на ЕС.

Центърът има за цел и да помага на водещи виетнамски и български компании да изпълняват съвместни икономически проекти, посочва заместник-председателят на центъра Нгуен Хун, цитиран от Emerging Europe.

България е по-привлекателна за инвестиции от една от най-бързоразвиващите се икономики

България е по-привлекателна за инвестиции от една от най-бързоразвиващите се икономики

Тя е по-атрактивна още от Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, показва доклад

Азиатската страна е сред най-бързорастящите икономики в света. Тя е производствен и експортен център с огромна работна сила (57.5 млн. души) и има голям интерес от свободна търговия с Европа. Виетнам е политически стабилен, расте силно и устойчиво и привлича множество чуждестранни инвеститори. 

България все повече се възприема като привлекателна дестинация за виетнамски инвестиции благодарение на благоприятната си бизнес среда и ниските данъци: страната има най-ниските данъчни ставки в Европейския съюз. 

Всички балкански съседи изпревариха България по чуждестранни инвестиции

Всички балкански съседи изпревариха България по чуждестранни инвестиции

Вложенията от чужбина са се свили 10 пъти за десетилетие

"България се стреми да развива производствените иновации с висока добавена стойност, подобрявайки бизнес средата и потенциала за технологично развитие", казва търговският представител на страната във Виетнам Маринела Петкова.

"Тези усилия са способни да привлекат виетнамски инвестиции и да създадат възможности за сътрудничество в редица области като информационните и комуникационните технологии, електрониката и електротехниката, машиностроенето и храните", обяснява Петкова.

30 000 български фирми да внасят работници от Украйна и Виетнам по облекчени правила

30 000 български фирми да внасят работници от Украйна и Виетнам по облекчени правила

Скоро може да отпаднат ограничения за внасянето на служители от трети страни

Търговията между двете страни през 2017 г. е 109.16 млн. долара, от които износът на България за Виетнам е оценен на 71 млн. щатски долара, главно медицински продукти.

Виетнамският износ за България включва ориз, кашу, кафе, пипер, замразени морски дарове, дрехи и потребителски електронни устройства.

Двете държави от дълги години поддържат традиционно добри отношения, а български фирми имат интерес да внасят виетнамски работници.