Производител номер 2 на тютюневи изделия в света - British American Tobacco (BAT) официално приключи мащабна инвестиция в съседна Румъния. Компанията е завършила последния етап от вложението си от 175 милиона евро в производствената си база в град Плоещ, съобщава SeeNews.

Това е последният етап от проекта, по който BAT работи от 2018 година, когато в завода започна производството на консумативи за устройството за нагряване на тютюн glo, предназначени за Европейския съюз. 

"Инвестицията от 175 милиона евро във фабриката ни в Плоещ през последните две години показа нашата решителност да продължим стратегическото си партньорство с Румъния", посочва директорът на BAT за Азия, Централна и Югоизточна Европа Рам Аданки. Той добавя, че северната ни съседка ще бъде основен производствен хъб за тези консумативи за европейския пазар.

Тютюневият гигант BAT затваря свое поделение в Брюксел, за да го отвори в Румъния

Тютюневият гигант BAT затваря свое поделение в Брюксел, за да го отвори в Румъния

Това е поредна маневра на концерна в посока северната ни съседка

С последното разширение производственият капацитет в завода се увеличава с 20% до общо 4200 квадратни метра площ. В румънската база в момента работят 1100 души, което я прави втората най-голяма за BAT в Европа.

От групата посочват, че от основаването на базата в Плоещ през 1996 година в нея са инвестирани близо 500 милиона евро.

BAT продава своите продукти на над 200 пазара в света, като за нея работят над 50 000 души. През 2017 година компанията купи част от марките на българската "Булгартабак" в сделка за над 100 милиона евро.

Сделка за €100 милиона: Цигареният гигант BAT купува ключови марки на “Булгартабак”
Обновена

Сделка за €100 милиона: Цигареният гигант BAT купува ключови марки на “Булгартабак”

Споразумението е било подписано вчера и чака одобрение от КЗК