Производителят плочи от дървесни частици (ПДЧ) и ламинирани плочи от дървесни частици (ЛПДЧ) "Кастамону България" АД ще инвестира 60 милиона лева тази година в завода си в с. Горно Сахране, община Павел баня основно за мебелното производство.

Предприятието е една от големите дървопреработвателни компании в България и е един от най-големите инвеститори в региона и страната. През 2021 г. е приета и инвестиция, която осигурява възможност за почти 3 пъти увеличение на производителността на труда, 70 нови работни места, намаляване енергоемкостта, повишаване качеството на продукцията, увеличение на производството и намаляване разхода на суровина. Създадено е и тополово стопанство на 1000 дка площ.

Във фабриката на "Кастамону България" АД в Старозагорска област работят 370 служители. С обслужващите фирми се осигурява работа на над 700 човека.

Мебелни фирми у нас са пред фалит, шперплатът изчезна от българския пазар

Мебелни фирми у нас са пред фалит, шперплатът изчезна от българския пазар

Заради недостига на дървесина вече затруднения изпитва "Кроношпан България" ЕООД, най-голямата дървообработваща фирма в България

Българското дружество е част компанията Kastamonu Entegre, която притежава производствени мощности в 6 страни, с инвестиции в Румъния, България, Босна и Херцеговина, Русия, Италия и Турция.

Kastamonu Entegre произвежда 6% от световното производство на ламиниран паркет и е петата по големина компания в света в индустрията за дървени панели и сред четирите най-големи производители в Европа в сектора. Всяка година компанията изнася продукция за над 100 страни на 6 континента, като сред страните за износ са Китай, Америка и Австралия, Канада и др.

По данни на БНБ потокът на влезлите в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за януари 2022 е положителен в размер на 188,4 млн. евро.