Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще предостави заем от 30 млн. евро на хърватската компания Rimac Automobili в рамките на Европейския инструмент за финансиране на растежа.

Финансирането ще позволи на компанията допълнително да продължи развитието на технологиите си за електрическо задвижване и ще подпомогне превръщането й в доставчик на технологични решения за електрически превозни средства и производител от индустриален мащаб на компоненти за глобалния автомобилен сектор.

Електромобилът на 21 век е от Балканите и с български интериор

Електромобилът на 21 век е от Балканите и с български интериор

Rimac Concept One най-после започва серийно производство

"Rimac е чудесна история на успеха, изграден върху решителност, визия и иновации, и една от причините, поради които ЕИБ съществува - да подкрепи иновативни компании, способни да развиват не само самите себе си, но и своите индустрии и техните общности", казва в изявление президентът на ЕИБ Дарио Сканапиеко, цитиран от SeeNews.

С помощта на гаранция от бюджета на ЕС, съгласно плана Юнкер, финансирането идва под формата на заем за растеж на капитала, в рамките на Европейския инструмент за финансиране на растежа, стартиран през 2016 г., обяснява ЕИБ.

Балканската хиперкола - убиец на Tesla Roadster

Балканската хиперкола - убиец на Tesla Roadster

Ускорението от 0 до 100 км/ч е едва 1,85 секунди

"Достъпът до капитал беше много труден за нас в началото, като инвестиционната активност в тази част на Европа беше доста ниска. Въпреки това, въз основа на нашите резултати и постижения, все повече и повече международни стратегически партньори, като Porsche, са готови да инвестират в компанията", казва основателят и главен изпълнителен директор на Rimac Automobili Мате Римак.

Porsche купи дял в Rimac

Porsche купи дял в източноевропейска автомобилна компания

Производителят на спортни автомобили е впечатлен от технологията за електрическо задвижване

"Приветстваме инициативата на ЕИБ, която ще позволи на стартиращите фирми в по-късен етап да имат алтернатива на традиционните инвестиции в капиталови инструменти. Това финансиране ще ни помогне да ускорим усилията си и да увеличим мащаба си по-бързо и да станем по-големи", добавя Римак.

Компанията удвои размера си през последните 12 месеца, като сега наброява над 450 души, повечето от които са заети в научноизследователска и развойна дейност. Rimac ще използва заема и за да ускори научноизследователската си дейност и да увеличи продажбите и маркетинговите си усилия, за да даде възможност за планирано разширяване в Азия и Европа.