Хърватският производител на електрически автомобили Rimac Automobili най-после ще може да произведе своя Concept One - най-бързо ускоряващия се електрически автомобил в света.

Компанията получи финансиране от 30 млн. евро от най-големия производител на акумулатори в Китай - Camel Group. Преговорите между двете фирми приключиха успешно и сделката вече е факт.

Снимка 313808

Източник: Rimac Automobili

Инвестицията е насочена към 2 ключови области - изграждане на чисто нова, модерна производствена база за технологичния бизнес на хърватската компания и серийно производство на електрическия суперавтомобил от ново поколение - Concept One, чийто обновен модел трябва да бъде представен официално през 2018 г.

Снимка 313919

Източник: Rimac Automobili

Разработката на Concept One започна още през 2011 г., но Rimac Automobili едва сега разполага с всичко необходимо за серийното му производство. Предвидени са 8 автомобила, като всеки от тях ще се продава на цена от 900 000 евро.

Снимка 313910

Източник: Rimac Automobili

Основателят и главен изпълнителен директор на компанията Мате Римак обясни дългия срок по създаването на автомобила с това, че не е искал да използва готова схема, а да направи електромобила на 21 век.

Електрическият суперавтомобил е с впечатляващи характеристики - той е снабден с 4 електромотора с обща мощност от 1088 конски сили. Максималният въртящ момент на автомобила е забележителните 1600 Нм.

Снимка 313909

Източник: Rimac Automobili

Concept One се захранва от акумулаторен блок с капацитет 92 киловат часа. Хърватската суперкола да ускорява от 0 до 100 км/ч. за 2.6 секунди, а максималната й скорост е 305 км/ч. Теглото й е 1850 килограма.

Благодарение на впечатляващите си възможности, електрическият суперавтомобил може да се съревновава с най-бързите спортни коли. Rimac Concept One спечели състезание с Tesla Model S P90D и настоящия флагман на Ferrari - LaFerrari (видеото под статията).

Снимка 313916

Източник: Rimac Automobili

Интересен факт е, че интериорът на Rimac Concept One е изработен от българската тунинг фирма Vilner.

Светли перспективи за бъдещето

Снимка 313915

Източник: Rimac Automobili

30-те милиона евро, вложени от Camel Group, са най-голямата пряка чуждестранна инвестиция в хърватска технологична компания, съобщават от Rimac Automobili.

"Тази инвестиция ще ни помогне да ускорим растежа, да внедрим нови продукти на пазара и да разширим глобалното ни присъствие", каза създателят и ръководител на компанията Мате Римак.

Снимка 313911

Източник: Rimac Automobili

3 милиона евро от инвестицията ще бъдат вложени в сестринската компания Greyp Bikes, която произвежда висококачествени електрически велосипеди.

Снимка 313913

Източник: Rimac Automobili

Хърватската компания продава електрически високоефективни автомобили под собствена марка, но те са само пример за технологичния й капацитет. Основната дейност е разработването и производството на усъвършенствани акумулаторни системи, задвижващи механизми и други компоненти за коли на други компании. Наскоро компанията достави модерна акумулаторна система на Aston Martin.

Снимка 313917

Източник: Rimac Automobili

"Нашата стратегия е да се движим агресивно в бизнесa с превозни средства, захранвани от нови източници на енергия, предоставяйки съвременни акумулаторни системи, задвижващи механизми и други компоненти за автомобилите на големите производители на търговски и пътнически автомобили в Китай. Rimac е перфектен избор за нас", каза Лю Чанглай, изпълнителен директор на Camel Group.

Снимка 313912

Източник: Rimac Automobili

Той коментира, че неговата компания е впечатлена от факта, че Rimac разработва и произвежда всички ключови системи за превозни средства напълно самостоятелно - вътре в компанията.

"Развълнувани сме да използваме нашите синергии, за да доставим на пазара компоненти и технологии за електрически автомобили на световно ниво и да помогнем за ускоряване на прехода към напълно електрически автомобилен парк", посочи Лю.