Американският автомобилен производител Ford заяви, че ще вложи 500 милиона долара в компанията за електрически камиони Rivian, която е и основен конкурент на Tesla.

С вложените средства Rivian трябва да създаде електрически автомобил за компанията в Детройт. Сделката идва веднага, след като производителят на камиони представи двата си нови продукта - електрически пикап и електрически SUV, пише CNBC.

Според специалистите двата модела могат спокойно да се наредят до утвърдените производители на камиони като General Motors и Ford. Те дори смятат, че Rivial може да се окаже сериозен конкурент на Tesla с новия си SUV за автомобилите на Мъск - Model X и Model Y.

"Това стратегическо партньорство маркира ключов момент в нашия стремеж да преминем по-бързо към устойчива мобилност", коментира основателят и главен изпълнителен директор на Rivian - Скариндж.

"Ford имат дългогодишен опит в изграждането на устойчиви концепции. Бил Форд е един от първите защитници на устойчивата индустрия и ние сме развълнувани, че можем да използваме технологията, за да създадем повече електрически автомобили", допълва той.

През февруари Rivian събра 700 милиона долара от Amazon. Появиха се слухове, че GM също ще инвестира в производителя на камиони. Ford каза, че възнамерява да създаде нов електрически автомобил, използвайки съдействието на Rivian. Това е част от плана на компанията за разработване на портфолио от електрически превозни средства.

Базираният в Детройт производител вече потвърди успеха на два модела, които са изцяло електрически - вдъхновен от Mustang кросоувър, който ще бъде на пазара от 2020 година и версията с нулеви вредни емисии на най-продавания модел - пикапът F-150. Компанията е инвестирала в тях 11 милиарда долара.