Автомобилната компанията Ford Otosan Romania сключи седемгодишно кредитно споразумение на стойност €435 милиона със синдикат от банки, съобщава Romania Insider. Инвестицията е за ново производство в северната ни съседка.

Заемът ще финансира следващото поколение на Ford Transit Courier и Tourneo Courier, както и пускането на новия Ford Puma, включително напълно електрически варианти на тези модели, в завода на компанията в румънския град Крайова.

Мениджър във Ford: Най-добре да започнем с електромобили или нямаме бъдеще като компания

Мениджър във Ford: Най-добре да започнем с електромобили или нямаме бъдеще като компания

Неотдавна Ford оттегли инициативите за електромобили в бъдеще в САЩ

Société Générale и нейното румънско дъщерно дружество BRD действат като  водещи организатори в сделката, в която участва и група от международни и румънски банки, според прессъобщение на BRD.

Снимка 652757

Източник: Ford

"Нашият завод в Крайова играе важна роля в утвърждаването на водещата позиция на Ford Otosan в производството на електрически превозни средства в Европа.

Имаме удоволствието да обявим подписването на споразумение за синдикиран заем за финансиране на текущи инвестиционни проекти в превозни средства и инженеринг в румънската ни фабрика. Така ще материализираме нашите планове за растеж в Европа", коментира Гюл Ертуг - финансов директор на Ford Otosan.

Ford Otosan официално започна производството на новите модели Courier в Крайова през октомври миналата година. Според Ziarul Financiar, за да произведе новата Puma заедно с моделите Transit и Tourneo Courier, компанията е започнала инвестиции в размер на €490 милиона и е наела 1300 нови служители. Така работниците в румънския завод вече са над 6300.

Ford планира достъпен електрически пикап и SUV от 25 000 долара

Ford планира достъпен електрически пикап и SUV от 25 000 долара

Първият модел ще бъде пуснат на пазара през 2026 г