На фона на сериозната нова конкуренция Ford променя плановете си за производство на по-достъпни електрически превозни средства. Компанията обяви, че разработва нова евтина EV платформа за захранване на малък електрически пикап и SUV, с начални цени около 25 000 долара.

Въпреки че евтините китайски пътнически електромобили, като BYD, не се продават в САЩ, те оказват голямо влияние върху местните производители на автомобили.

Главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли е загрижен относно евтините електромобили на конкурентите. По време на конференция на Wolfe Research миналия месец Фарли обясни, че ако компанията не може да се конкурира с китайските автомобилни производители, "20% до 30% от приходите ви са изложени на риск".

"Като главен изпълнителен директор на компания, която имаше проблеми да се конкурира с японците и южнокорейците, ние трябва да решим този проблем", коментира Фарли.

Ford се научи "доста бързо да залага на по-малка EV платформа". Лидерът на американския автомобилен производител призна, че по-големите електромобили, като F-150 Lightning, са скъпи за производство.

Фарли каза, че по-малките електрически автомобили са с много по-добра оперативна цена от Toyota Corolla или Honda Civic или дори Ford Maverick."

Ford планира по-малък достъпен електрически пикап и SUV

Според източници, цитирани oт Elektrek, първият модел ще бъде пуснат на пазара през 2026 г. с начални цени около 25 000 dolara. Тe ще са конкуренция на евтиния модел, върху който Tesla работи.

Платформата първо ще включва т.нар. LFP батерии, които са с около 30% по-евтини от традиционните литиево-йонни.

Мениджър във Ford: Най-добре да започнем с електромобили или нямаме бъдеще като компания

Мениджър във Ford: Най-добре да започнем с електромобили или нямаме бъдеще като компания

Неотдавна Ford оттегли инициативите за електромобили в бъдеще в САЩ

След като изпревари Tesla през последните три месеца на 2023 г., за да стане най-големият световен производител на електромобили, BYD предизвиква конкуренцията тази година. Най-евтиният модел - новият Seagull започва от около $9700 в Китай. Фарли нарече Seagull на BYD "дяволски добър", както предупреди други автомобилни производители.

BYD започва да продава електромобили в Европа. Първият товарен транспортен кораб на BYD, превозващ 3000 превозни средства, акостира в Германия миналия месец.

Заводът на Ford Focus затваря, 3500 души остават без работа

Заводът на Ford Focus затваря, 3500 души остават без работа

Бъдещето на фабриката беше поставено под съмнение през 2022 г.