Германският оръжеен гигант Rheinmetall е подписал споразумение за изграждане на нов завод за боеприпаси в Литва, съобщиха властите от прибалтийската държава, пише DPA.

Министърът на икономиката на страната Аушрине Армонайте заяви, че Rheinmetall ще инвестира повече от 180 млн. евро в новия завод. Предвижда се в новия оръжеен завод да произвеждат 155-милиметрови артилерийски снаряди. В новия завод ще бъдат създадени най-малко 150 работни места.

Латвийският министър описва споразумението с най-голямата германската оръжейна компания, като "изключително важна стъпка към осигуряване на непосредствените необходимости на Литва в областта на отбраната и сигурността". По думите й, "заводът ще помогне на страната да си осигури непрекъснат достъп до основни оръжия и боеприпаси."

Германският оръжеен концерн Rheinmetall отчете скок на печалбата с 60% за първото тримесечие

Най-големият германски оръжеен концерн отчете скок на печалбата с 60% за първото тримесечие

Обемът на текущите поръчки е нараснал на годишна база с 43%

Местоположението на завода ще бъде обявено през следващите седмици. Не бяха дадени подробности относно възможната дата за започване на изграждането му.

Герматският Rheinmetall потвърди плановете си за изграждане на завод в Литва, която е член на Европейския съюз и НАТО. В средата на април беше подписано писмо за намерения с правителството във Вилнюс, преди литовският парламент да приеме няколко законопроекта за насърчаване на инвестициите в отбраната на страната.

Литва обмисля вдигане на данъци, за да финансира нарастващите разходи за отбрана

Страна от ЕС обмисля вдигане на данъци, за да финансира нарастващите разходи за отбрана

Вероятно ще бъдат вдигнати акцизите на горивата, но и не само