Оперативната печалба на най-големия концерн на военно-промишления комплекс на Германия Rheinmetall е нараснала с внушителните 60% за първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата година, до 134 млн. долара. Данните са публикувани в съобщение на Rheinmetall, която компания е и най-голямата от оръжейния сектор в Европа.

Обемът на продажбите и поръчките на продукти на Rheinmetall също се увеличава. По този начин, консолидираните продажби за отчетния период са се увеличили с 16%, възлизайки на около $1,6 млрд. А обемът на текущите поръчки е скочил на годишна база с 43%, до 40,2 млрд. долара.

Стабилната положителна динамика се дължи основно на "активизирането на сътрудничеството на концерна с въоръжените сили на Германия и на нейните партньори, както и на поръчките във връзка с военната подкрепа за Украйна", се казва в съобщението на германския концерн.

Германският оръжеен концерн Rheinmetall купува румънско предприятие

Германският оръжеен концерн Rheinmetall купува румънско предприятие

Основната цел е да помогне на Украйна

"Ние сме на път да постигнем амбициозните си годишни цели за устойчив и печеливш растеж. Продуктите на Rheinmetall са търсени в голям брой страни, заради рязко нарастващото търсене на военна техника", се цитират в съобщението на концерна думите на неговия ръководител Армин Папергер.

В началото на март германският в-к Handelsblatt съобщи, че Rheinmetall би могъл да произведе през 2024 г. повече артилерийски снаряди (до 450 хиляди), отколкото цялата отбранителна индустрия на САЩ (около 430 хиляди).

А до пролетта на 2022 година Rheinmetall произвеждаше около 70 хиляди снаряда. Това съответства на обема, който въоръжените сили на Украйна изразходват за около две седмици.

Германският оръжеен концерн Rheinmetall планира рекордни в историята си продажби

Германският оръжеен концерн Rheinmetall планира рекордни в историята си продажби

Нетната печалба на компанията за 2023 г. е нараснала до 600 млн. евро