Оборотът на германския оръжеен концерн Rheinmetall е нараснал с 12% през 2023 г., се посочва в публикувания финансов отчет на компанията. Rheinmetall е най-големият оръжеен концерни в Европа.

"За 2024 г. Rheinmetall прогнозира, че ще има значителният ръст на оборота и на печалбата, като се има предвид каква е ситуацията със сигурността. Прогнозираният обем на продажбите се очаква да нарасне с 10 милиарда евро за първи път (в историята на компанията)", се казва в документа. Към 31 декември 2023 г. обемът на поръчките на Rheinmetall възлиза на 38,3 милиарда евро, което е нов връх след този от 26,6 милиарда евро за 2022 г. Така че нарастването през тази година би било ръст на поръчките с 26%.

Ръстът на показателите е в контекста на "променената ситуация относно заплахи в Европа", отбелязват от концерна. Нетната печалба на Rheinmetall за 2023 г. се увеличи с 9% на годишна база, до близо 600 млн. евро.

По думите на ръководителя на компанията Армин Папергер, основната цел на Rheinmetall е "да бъде ефективен партньор на Бундесвера и на въоръжените сили на съюзниците". Освен това, според него, е важно и да се "помогне на Украйна".

Оръжейни концерни от САЩ и Европа стремително увеличават производството си

Оръжейни концерни от САЩ и Европа стремително увеличават производството си

„Тласъкът“ за това е войната в Украйна

Rheinmetall е водещ изпълнител в областта на поръчки за отбраната и един от най-големите производители на боеприпаси в света. До 2025 г. концернът планира да достигне производство на 700 000 артилерийски боеприпаси годишно в заводите си в Германия, Испания, ЮАР, Австралия и Унгария, както и 10 000 тона барут.

Ръстът на оборота на Rheinmetall е регистриран на фона на увеличените разходи за отбрана на Германия. През 2022 г. германският кабинет на министрите одобри средства за отбрана в размер на 100 млрд. евро. За тази година се предвижда страната да отдели за отбрана 2% от своя брутен вътрешен продукт (БВП).

Германският оръжеен концерн Rheinmetall купува румънско предприятие

Германският оръжеен концерн Rheinmetall купува румънско предприятие

Основната цел е да помогне на Украйна