Щатският гигант General Motors Co. и южнокорейската LG Chem ще изградят огромен завод за батерии в Охайо, пише The Wall Street Journal. Новата фабрика ще бъде сред най-големите в света и ще струва около $2,3 милиарда.

През последните години автомобилните производители обединяват сили с производителите на батерии в разработката на технологии за електромобили. Досега компаниите са обявили планове на стойност $225 милиарда в тази посока, според AlixPartners. Все по-строгите регулации за вредните емисии и разхода на гориво, особено в Китай и Европа, карат производителите да се насочват към електрическите автомобили.

Новият завод на GM и LG ще бъде изграден край Лордстаун, където автомобилният производител сглобяваше автомобили до миналата пролет. В него ще работят над 1 100 души, като той ще бъде сред най-големите в света с прогнозиран капацитет над 30 гигаватчаса.

Гигафабриката на Tesla има теоритичен капацитет от 35 гигаватчаса, но според Илън Мъск към момента производството се равнява на 24 гигаватчаса заради партньора Panasonic.