Технологичният гигант Samsung е получил зелена светлина от правителството в Южна Корея за началото на тестове на автономни автомобили, пише CNN. Колите ще бъдат оборудвани със сензори и камери, а изкуствен интелект ще се учи как колата реагира на пътя в лошо време.

Компанията обаче не е единствената в Южна Корея, която прави подобни тестове - в надпреварата се включиха и Hyunda и Kia, както и академични институции.

За разлика от повечето конкуренти обаче, Samsung към момента се е насочила по-скоро в създаването на софтуер, отколкото в изграждането на собствен автомобил. Именно заради това компанията започва тестовете с модел на Hyundai, екипиран с камери и сензори.

Samsung започна да проявява интерес още в края на 2015 г. През ноември 2016 г. технологичният гигант закупи щатската фирма Harman, която разработна софтуер и компоненти за автономни автомобили, на цената от 8 милиарда долара. А през февруари инвестира в TetraVue - компания, която разработва 3D технологии, които идентифицират неочаквани и опасни препятствия пред автомобилите.

Автономни коли разработват и Google, Apple, както и Baidu. Традиционните автомобилни производители GM и Ford също инвестират усилено. Не можем да изпуснем и Tesla, чийто коли вече са способни да се движат самостоятелно без шофьорска намеса по пътищата.