Шведската търговска верига IKEA през тази година е увеличила притежаваните от нея гори в Литва с 33 на сто - до 200 хиляди декара. По този начин компанията е станала най-големият частен оператор на горски площи в тази страна, пише литовския делови вестник Verslo zinios.

Шефът на литовската Асоциация на собственици на гори Айдас Пиворюнас заяви пред изданието, че допълнителните 50 хиляди декара гори в страната IKEA е придобила от регистрираната в Швеция компания за управление на собственост GreenGold. Сумата на сделката по всяка вероятност надхвърля 10 милиона евро.

Вестник Verslo zinios през януари тази година писа, че IKEA за предходната година е увеличила притежаваните от компанията горски площи в Литва с 50 на сто. И с 150-те си хиляди декара е станала един от най-големите собственици на гори в страната.

Ikea готви €5,8 милиарда за имотни сделки

Ikea готви €5,8 милиарда за имотни сделки

Компанията се насочва към малките си магазини и пространството около тях

По данни на регистрираната в Румъния компания IRI Forest Management SRL, влизаща в групата IKEA, площта на горите на групата в трите прибалтийски държави от началото на 2018-а е нараснала 2,2 пъти - до 120 хиляди хектара (1,2 млн. декара).

В Латвия площта на горските владения на IKEA е нараснала 3 пъти - до 90 хил. декара. В Естония компанията притежава 10 хиляди хектара гори, припомня Интерфакс.

IKEA вече има 416 вятърни турбини и 750 000 слънчеви панели

IKEA вече има 416 вятърни турбини и 750 000 слънчеви панели

Компанията осигурява 73% от енергията си чрез ВЕИ