Шведската мебелна компания IKEA напредва уверено към по-устойчивото бъдеще и вече може да се окичи с титлата "магазин с най-много вятърни турбини в света".

Световният производител и търговец на мебели и стоки за дома вече притежава 416 вятърни турбини и 750 000 слънчеви панела. Заедно те генерират достатъчно енергия, за да покрият 73% от потреблението на енергия на IKEA през миналата година.

Компанията обяви, че си е поставила за цел да осигурява 100% от енергията си от възобновяеми източници до 2020 г. С това обещание тя се присъедини към инициативата RE100 на Climate Group.

Наред с това IKEA отбеляза, че продажбите на продукти от серията "устойчив живот у дома" са се утроили миналата година, пише още Greentech.bg.

Серията включва 500 продукта, като се започне от системи за пестене на вода и за енергийна ефективност, технологии за управление на отпадъците и инструменти за добив на възобновяема енергия.

През миналата година 77% от дървесината, използвана в продуктите на производителя, са добити от устойчиви източници. Същото се отнася и за 100% от памука, вграден в продуктите на IKEA.