Най-големият магазин на IKEA в света ще бъде отворен през 2020 г. във Филипините, тъй като шведският търговец на мебели залага все повече на азиатския пазар.

Обектът от 65 000 кв. м ще бъде разположен в търговския център Mall of Asia в столицата Манила, където наема пространство, равно на повече от 150 баскетболни игрища. Типичният обект на IKEA е с площ от 35 000 кв. м.

Първоначално шведската верига за дома ще вложи 7 млрд. песо (133 млн. долара) в изграждане, складиране и наемане на персонал за магазина, който ще предлага 9000 продукта, обяви изпълнителният директор на IKEA за Югоизточна Азия Кристиан Ройкяер, цитиран от Bloomberg.

IKEA отваря нови магазини в десетки държави

IKEA отваря нови магазини в десетки държави

Компанията планира да достигне до 3 милиарда клиенти през 2025 г.

Комплексът в Манила ще разполага с магазин на две нива, склад, електронен магазин и кол център, който ще обслужва повече от 5 млн. домакинства в радиус от 60 минути. Компанията ще назначи 500 служители.

Филипините, където нарастващата средна класа се очаква да похарчи повече от тази на Италия до 2030 г., има население от над 105 млн. души, предимно в трудоспособна възраст. Икономиката се увеличава с над 6% в продължение на 13 поредни тримесечия, подхранвана от частното потребление, което представлява основната част от брутния вътрешен продукт.

В същото време IKEA обяви планове да съкрати 7500 служители през следващите няколко години, освобождавайки се предимно от кадри с административни фукции. Очакваните съкращения са почти 5% от сегашната работна сила на компанията.

Бъдещето на IKEA: Малки магазини и добавена реалност

Бъдещето на IKEA: Малки магазини и добавена реалност

Apple и шведите с приложение, което ни показва как ще изглеждат мебелите вкъщи

"Трябва да опростим начина, по който сме организирани. През последните години инвестирахме в ресурси по много различни начини. И за да бъдем честни, сега виждаме, че в няколко части на организацията ни имаме малко дублиращи се работи", каза пред Reuters главният изпълнителен директор на IKEA Group Йеспер Бродин.

Бродин посочи, че съкращенията не са насочени "към операциите на магазините или дистрибуторските единици".

В същото време компанията ще създаде 11 500 нови работни места, като се разширява с нови формати на магазини и онлайн, увеличава предлагането на услуги и инвестира в цифрови възможности.

Най-големият търговец на мебели в света се разраства бързо в Азия. Компанията вече отвори първия от планираните 25 магазина в Индия през август. Миналата седмица IKEA обяви, че ще отвори първия си магазин, разположен в центъра на града, в Токио през 2020 г. в близост до една от най-натоварените му метростанции.