75 000 барела дневно е прогнозният потенциал на "Блок 1-14 Хан Кубрат", а шансът за откриване на петрол и природен газ в тази част на Черно море е едно към пет, стана ясно по време на пресконференция на британската компания Shell в София. Цифрите са базирани на исторически данни от подобни проекти по света.

Заедно с австралийската Woodside и испанската Repsol, те започват проучвателен сондаж на блока, който се намира на около 117 км от Бургас, на 1 април т.г.

Проучвателният сондаж ще продължи три месеца. А дали и колко залежи се намират там, ще стане в период до най-много една година след края на процедурата, обясни Александър Кейс, ръководител на проучвателните дейности в Shell за България.

30 000 работни места и $26 милиарда за хазната носят черноморските газови находища в Румъния

30 000 работни места и $26 милиарда за хазната носят черноморските газови находища в Румъния

Те ще добавят $71,3 милиарда към брутния вътрешен продукт на страната до 2040

Сондажът ще бъде извършен с плавателния съд Noble Globetrotter II, който вече е използван три пъти в блока "Хан Аспарух" от компаниите Total и Repsol. Наемът на кораба е поне $275 000 дневно.

В процеса ще участват 250 души, като част са български специалисти. Сондажните операции ще се извършват на дълбочина от 1 500 метра и 2 500 м под морското дъно.

Noble Globetrotter II

Източник: Noble Corporation

Noble Globetrotter II

Кейс посочи още, че инвестицията на компанията ще бъде в размер на между $50 милиона и $150 милиона, а подготовката е продължила цели 18 месеца. След анализ на резултатите, компанията ще трябва да реши дали има достатъчно петрол, за да оправдае по-нататъшна инвестиция в разработката му.

Ако той е успешен, компанията ще направи оценка колко въглеводороди има, след което ще последват нови сондажи, които са оценъчни. Ако и те потвърдят, че има достатъчно залежи, които са над търговския праг, поставен от Shell, британската компания ще трябва да вземе инвестиционно решение за разработка.

От компанията не отхвърлиха възможността за втори сондаж на друга локация, ако този се окаже неуспешен. Подобно решение обаче все още не е взето.

При подобни кладенци по света, капацитетът обикновено е в размер на около 75 000 барела дневно, заяви още той. До изваждането на първите барели обаче ще мине доста време - между 6 и 10 години от откритието.

Блoĸът "Хан Кубрат" ce пpocтиpa нa плoщ oт 6 893 ĸв. ĸм и се намира в южната част на българскaтa чepнoмopcĸa aĸвaтopия. Преди 2017 г. той носеше името "Силистар".

Започва третият проучвателен сондаж в черноморското находище "Хан Аспарух"

Започва третият проучвателен сондаж в черноморското находище "Хан Аспарух"

Total България се ангажира да изследва пълния потенциал на блока