Френският енергиен гигант Total и партньорите му OMV Offshore България и Repsol България стартират третото дълбоководно сондиране в черноморското находище "Блок Хан Аспарух" край Варна, информира Seenews.

Третия проучвателен сондаж - "Мелник-1" показва ангажимента на компанията да проучи пълния въглеводороден потенциал на блока, каза Кевин Ханафорд, генерален мениджър на Total България.

Френската Total повторно ще търси нефт и природен газ в Черно море

Френската Total повторно ще търси нефт и природен газ в Черно море

Срокът за компанията за проучване на блок "Хан Аспарух" беше удължен

Платформата Noble Globetrotter II, с която се проведоха успешно първите две проучвателни операции за Полшков-1 и Рубин-1, ще бъде използвана отново.

Total има 40% дял в проекта, докато партньорите му OMV и Repsol притежават собствени дялове от по 30%.

През март българското правителство удължи с 2 години разрешителното на Total, OMV и Repsol за проучване на нефт в "Хан Аспарух". През двете години компаниите ще извършват допълнителни геофизични дейности на обща стойност 3 милиона евро (3,7 милиона долара) в блока, по данни на правителството.

Има ли нефт и газ в Черно море?

Има ли нефт и газ в Черно море?

Румъния вече добива и печели, България все още мечтае

Блокът "Хан Аспарух" е разположен дълбоко в западната част на Черно море и покрива площ от 14 220 кв. км с дълбочина на водата до 2200 м.

Компаниите спечелиха разрешение за проучване и разработване на находищата от нефт и газ в блока "Хан Аспарух" през 2012 г. Съгласно условията на договора те се ангажираха да инвестират над 1 милиард евро в процеса на проучване на природния газ, докато България ще получи 40 млн. евро под формата на бонусни плащания от сделката, според данните на Министерство на икономиката.