Френският енергиен гигант Total ще направи повторен сондаж в блок "Хан Аспарух" в Черно море. Срокът за проучване за нефт и природен газ на компанията беше удължен със 135 дни с решение на Министерски съвет (МС) по време на днешното заседание.

Преди време от дружеството са отправили подобно искане към властите у нас. От неговото ръководство посочват, че имат нужда от допълнително време, за да завършат втория проучвателен сондаж в блока. След него трябва да стане ясно какви количества от суровините могат да бъдат добити от находището.

През 2012 година Total спечели конкурса за проучване на блок "Хан Аспарух", като тогава сключи петгодишен договор с правителството, който изтича през септември 2017 година. С днешното решение на кабинета корпорацията ще продължи работа там до началото на следващата година.

В края на миналата есен френската корпорация потвърди, че е бил открит петрол в дълбоките води на Черно море в блок "Хан Аспарух". След повторният сондаж, който предстои да бъде завършен, ще стане ясно дали находището е перспективно и дали ще започне добив от него.

До 6 месеца става ясно дали Shell ще добива петрол и газ в България

До 6 месеца става ясно дали Shell ще добива петрол и газ в България

Проучването на блок "Силистар" е приключило на 5 януари

В края на февруари пък от други енергиен гигант, проучващ находищата в Черно море, обявиха, че до средата на 2017 година трябва да стане ясно дали блок "Силистар" ще бъде експлоатиран.

През януари холандската корпорация приключи проучването на находището и в момента се анализират данните от него. То трябва да покаже дали има смисъл от дълбоководни сондажи.