Наличието на нефт и газ в Черно море е въпрос, който провокира въображението на много хора на Балканите. През последните няколко години тази възможност привлече вниманието на големите петролни компании, които активно проучват за потенциални находища в териториалните води на Румъния и България.

Северната ни съседка е значително по-напред - започналите преди 10 години проучвания в акваторията й се увенчаха с успех и страната ежегодно добива около 11 млрд. куб м природен газ. Те могат да се увеличат до 18-20 млрд. куб. м газ годишно, ако всички проекти се развиват, заяви Сорин Гал, генерален директор на Националната агенция за минерални ресурси.

200 млрд. куб м са общите газовите резерви в блоковете, където се извършват сондажите, посочва Гал.

Румънската OMV Petrom започва нови сондажи за нефт в Черно море

Най-голямата румънска петролна компания започва сондажи за нефт в Черно море

Компанията инвестира 70 милиона евро в проекта

Американският гигант ExxonMobil и румънската OMV Petrom възнамеряват да добиват по 6 млрд. куб. метра газ годишно от блок "Нептун" в акваторията на страната. Според първоначалните оценки в блока има между 42 и 84 млрд. куб. м природен газ, а реалният добив може да започне от 2020-2021 г.

Румънският блок "Нептун" е съседен на "Хан Аспарух" в българските води на Черно море, където френската Total подготвя трети проучвателен сондаж за нефт и газ.

Откритията далеч не идват даром. За да ги постигнат, ExxonMobil и OMV Petrom инвестираха общо 1.5 млрд. евро от 2008 г. досега. Румънската компания вече произвежда 1 милиард куб. м газ годишно в Черно море.

Откриха ново нефтено находище в Черно море

Откриха ново нефтено находище в Черно море

Австрийската енергийна група OMV съобщи, че е открила ново нефтено находище в румънската плитководна зона „Истрия XVIII". Очакваният добив е 2000 барела нефт дневно

Друга компания Black Sea Oil and Gas (BSOG), която е концесионер на черноморските блокове "Мидия" и "Пеликан", ще започне добив от 2020 г.

Компанията вече довършва повърхностната инсталация и е поискала допълнително финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Според Гал в средата на 2019 или началото на 2020 г. те ще започнат да произвеждат около 1 милиард куб. метра газ годишно.

Съвместните сондажи на руския петролен гигант "Лукойл" и румънската държавна компания Romgaz също са се увенчали с успех и те могат да започнат добив 2 години след Exxon.

Румънската OMV Petrom иска да търси газ и нефт в България

Най-голямата румънска енергийна компания иска да търси газ и нефт в България

Дружеството обмисля инвестиция у нас

Ако всички тези намерения се реализират, северната ни съседка не само ще задоволява собствените си газови нужди, ставайки енергийно независима, но и ще може да продава на съседите си. "Производителите на газ търсят пазари и купувачи", отбелязва Гал.

Такъв пазар например е Украйна, която се готви да приватизира газопреносната си мрежа и търси нови източници на газ, за да ограничи зависимостта си от Русия.

Предвид настоящите цени и открити залежи, Румъния може да получи 2.8 млрд. евро само от концесионни такси от компаниите, добиващи газ в морския участък, през следващите две десетилетия.

Какво се случва в България

Снимка 341562

Източник: Total

На фона на всички тези успехи на северната ни съседка, България за пореден път изглежда изоставаща. Макар да се подготвят от 2012 г. първите проучвания в морските води на страната ни започнаха едва в средата на 2016 г.

Големи западни компании проучват за нефт и газ блоковете "Хан Аспарух" и "Силистар", като резултатите за първия изглеждат по-обнадеждаващи. Френската Total и партньорите й австрийската OMV и испанската Repsol подготвят трети проучвателен сондаж в блока, който се намира край Варна.

Френската Total повторно ще търси нефт и природен газ в Черно море

Френската Total повторно ще търси нефт и природен газ в Черно море

Срокът за компанията за проучване на блок "Хан Аспарух" беше удължен

В края на 2016 г. френският петролен гигант съобщи, че е открил нефт в "Хан Аспарух", но без да дава допълнителни подробности. Ключови за точното място на новото проучване ще бъдат резултатите от втория сондаж.

Shell все още анализира събраните данни от проучването на блок "Силистар" и не е ясно дали ще добива нефт и газ у нас.

До 6 месеца става ясно дали Shell ще добива петрол и газ в България

До 6 месеца става ясно дали Shell ще добива петрол и газ в България

Проучването на блок "Силистар" е приключило на 5 януари

Преките ползи за България от сондажите са значително по-малки от тези на северната й съседка. В периода 2012-2015 г. страната ни е получила 6 млн. лева концесионни такси за използваната площ, а при подписването на договора през 2012 г. в държавния бюджет са влезли още 80 млн. лева, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Сумите, които държавата ще получава, ако се стигне до реален добив, зависят от неговата рентабилност. По думите на Петкова диапазонът е широк - между 2 и 30% от приходите на компаниите.

Total, OMV и Repsol започват да търсят нефт и газ в България

Total, OMV и Repsol започват да търсят нефт и газ в България

Вижте кога