Най-голямата румънска петролна и газова компания OMV Petrom ще инвестира 70 млн. евро в нови сондажи в Черно море.

Планирано е пробиване на два кладенеца до края на тази година и още два до средата на 2018 г. в плитките води на Блок Истрия. Те ще се извършат на дълбочина до 2000 метра под морското равнище.

"Въпреки че производствените полета в Черно море имат производствена история от 30 години, те продължават да осигуряват значителна част от общата продукция на групата", каза изпълнителният директор Петер Зейлингер.

Проучването в румънския континентален шелф на Черно море започва през 1969 г. Първото откритие е направено през 1980 г., а първото производство в Черно море започва през 1987 г. В момента OMV Petrom извършва проучвателни, развойни и производствени операции в плитките води (Блок Истрия) и изследователски операции в партньорство с ExxonMobil в дълбоководни зони (Neptun Deep).

Нетната печалба на дружеството се утрои на годишна база, достигайки 265 млн. евро през първата половина на 2017 г. на фона на повишените цени на петрола, силните маржове за рафиниране, по-голямото търсене на продуктите на компанията и стриктната дисциплина на разходите.

Продажбите за полугодието нарастват с 25% до 2 млрд. евро, стимулирани от значително по-високи цени на суровия петрол и по-големи обеми нефтопродукти, природен газ и електричество.

През юли OMV Petrom откри ново съоръжение за 60 млн. евро в рафинерията Petrobrazi и нова железопътна секция в същата рафинерия след инвестиция в размер на 1.7 млн. евро.

Румънската държава продаде Petrom на OMV през 2004 г. Австрийската компания притежава мажоритарен дял от 51%, а Министерството на енергетиката е собственик на 20.64%. Останалата част от акциите са собственост на частен инвестиционен фонд или се търгуват на борсата.