Тъй като глобалното затопляне води до създаване на нови и разширяване на вече съществуващи морски пътища, те се разпростират все повече на север. В следствие на това ново пристанище ще бъде изградено в близост до Северния полярен кръг.

Германската компания за управление на пристанища Bremenports сключи сделка с исландската инженерна компания Efla за изграждане на голямо корабно пристанище, пише Bloomberg. Първоначално Bremenports ще притежава 2/3 от съвместния проект, а Еfla ще контролира около една четвърт. Останалата част ще бъде собственост на две исландски общини.

Корабите ще спират от северната чест на новото пристанище, което ще намали времето им за пътуване значително.

Ако североизточният проход между Азия е САЩ стане отворен за корабите през цялата година, времето за пътуване между тези два континента ще се съкрати с две седмици, според Bremenports.

Освен това пристанището вероятно ще се превърне и в център за износ на стоки от Гренландия, както и на водород от Исландия.

Очаква се времето по изграждането на инфраструктурното съоръжение да отнеме от 3 до 5 години. Съвместният проект между Германия и Исландия, наречен Finnafjord Port Development включва и превличането на инвеститори. Двете страни вече водят преговори с вложители.