Сръбската компания Belgrade Waterfront, която изгражда едноименния проектa за недвижими имоти "Белград на вода", е подписала договор за строителството на високата сграда "Кула Белград" с италианската компания Impresa Pizzarotti.

Строежът на 168-метровия небостъргач с 40 етажа, се очаква да започне през декември 2018 г., съобщи сръбската компания в изявление, цитирано от SeeNews.

Става ли Белград балканския Дубай?

Става ли Белград балканския Дубай?

Сръбското правителство иска да превърне центъра на Белград в луксозен комплекс по вкуса на богатите арабски инвеститори - но без обществени поръчки и без договор. И естествено се натъква на отпора на граждани и експерти.

"Дългогодишният опит и познания на Impresa Pizzarotti ще играят важна роля в изграждането на тази монументална сграда, която по най-добрия начин подчертава духа и красотата на Белград", казва в изявлението главният мениджър на Belgrade Waterfront Никола Неделкович.

Кулата, съчетаваща жилищни, търговски, хотелски и развлекателни функции, ще бъде завършена през 2021 г. и ще бъде в основата на проекта за благоустрояване на крайбрежния район на сръбската столица.

Мнозина очакват кулата да се превърне в новия символ на сръбската столица

Източник: Belgrade Waterfront

Мнозина очакват кулата да се превърне в новия символ на сръбската столица

Високата сграда ще има директен достъп до крайбрежната алея, разположена в непосредствена близост до Белградската крепост. Тя ще бъде свързана със стария град чрез обществен площад, а на върха й ще има ресторант и наблюдателна платформа.

"Ние сме изключително горди и благодарни за възможността, която ни е предоставена - да построим "Кула Белград", най-високата и една от най-важните и красиви сгради в Сърбия. Ще я изградим с подкрепата на Millennium Team, местна компания, която вече работи успешно с Belgrade Waterfront, и водещата компания в строителството на високи кули - Roberts Construction", обясни Марко Фаролди, представител на Impresa Pizzarotti.

Сърбия влага €15 милиона в кабинков лифт в Белград

Сърбия влага €15 милиона в кабинков лифт в Белград

Дългата 1 км въжена линия ще може да превозва 3000 души на час

Проектът на Belgrade Waterfront предвижда благоустрояването на 1770 декара земя на десния бряг на река Сава и превръщането им в комплекс със смесено жилищно, офисно и търговско предназначение. Комплексът ще включва 5700 жилища, 2200 хотелски стаи и офисен капацитет за настаняване на 12 700 души.