Британската компания Jaguar Land Rover ще изгради своя нов завод в в град Нитра,  Западна Словакия. Строителството ще започне през следващата година.

Производството ще стартира 2018 г., очаква си там да бъдат назначени 2800 души. В началния етап заводът ще произвежда 150 000 автомобила годишно, това количество може да бъде удвоено до 300 000 единици, пише Auto Motor und Sport.

Този район е изран, защото в него вече има широка база от доставчици и добра инфраструктура. Освен Словакия ръководството на компанията обсъждаше възможности за изграждане на нов завод в Съединените щати или Мексико.

«В Jaguar Land Rover се радваме, че Словакия се присъединява към нашето голямо семейство. Новият завод ще допълни нашите съществуващи операции във Великобритания, Китай, Индия и Бразилия. За нас това е нова стратегическа стъпка в глобалния ни бизнес. Словакия има стабилен автомобилен сектор. Той представлява 43% от общата индустрия в страната и разполага с над 300 доставчици с отлична инфраструктура", каза изпълнителният директор на Ралф Шпет.

Един от първите модели, който ще бъде сглобяван в словашкия  завод, е новото поколение на Defender. В момента знаем само, че кросоувърът ще получи пет версии. Сред тях са версии с две врати, с къса база и метален покрив, къса база с мек покрив, автомобил с удължено междуосие с четири врати и две версии на кросоувъра с каросерия пикап.

В двигателната гама ще влязат нови бензинови и дизелови мотори на JLR от фамилията Ingenium. Агрегатите ще работят съвместно с шестстепенна механична скоростна кутия или с автоматична трансмисия с девет предавки по избор.