Канадският разработчик на възобновяеми енергийни източници Grasshopper Energy подписа споразумение, което може да подкрепи развитието на до 1 GW слънчева енергия в Румъния до 2030-а година, съобщава Romania Insider. Сделката с местния предприемач Стефан Стурджа обхваща разработването, изграждането и експлоатацията на слънчеви проекти в страната и изисква инвестиции от около $1 милиард.

От Grasshopper Energy със седалище в Канада заявиха, че партньорството с Румъния представлява първия етап от целта й да помогне на страната да постигне целите си за рзвитие на възобновяеми източници.

ЕС съди Румъния, че не е закрила 42 отпадъчни депа

ЕС съди Румъния, че не е закрила 42 отпадъчни депа

Ще бъдат наложени финансови санкции

"Grasshopper има честта да играе водеща роля в предоставянето на Румъния с най-новите иновации в инфраструктурата за чиста енергия и да подкрепя Румъния и Европа в борбата с изменението на климата", заяви главният изпълнителен директор Азим Куреши, цитиран от Pv-tech.org.

След като достигна 1,4 GW инсталирана слънчева енергия в края на 2020-а година, Румъния се стреми да разполага с 5,1 GW инсталирана слънчева енергия до 2030-а, като част от усилията да генерира 30,7% от енергийните си нужди от възобновяеми източници до края на десетилетието.

През последните месеци R.Power навлезе на слънчевия пазар в Румъния с планове за изграждането на 100 MW PV централа. В същото време разработчиците от Econergy и Nofar Energy придобиха готов за изграждане парк с мощност 155 MW, който според тях ще бъде най-голямата слънчева инсталация в страната до момента.

Enel ще намали обема на инвестициите си в Румъния

Италиански енергиен гигант свива планираните инвестиции в Румъния заради нов данък

Заради одобрения от правителството план за „ограничаване и субсидиране“