Британската столица Лондон е известна със своите небостъргачи, които са дом на водещи юридически кантори, консултантски фирми и компании от финансовия сектор, както и на едни от най-високоплатените специалисти в света.

Но освен важното си бизнес предназначение високите сгради са и неразделна част от облика на столицата. Най-големият град на Острова не би бил толкова забележителен и разнообразен без Cheese Grater ("Рендето за сирене"), Gherkin ("Корнишона"), The Shard ("Парчето стъкло"), Walkie Talkie ("Уоки Токи") и др.

Снимка 390361

Източник: DBOX for Foster + Partners

Скоро към тях може да се присъедини и The Tulip ("Лалето") - 305-метрова кула за наблюдение, която ще е най-високата сгради в Лондонското сити и една от най-високите на Острова.

"Лалето" ще е първата кула за наблюдение в града, построена специално с тази цел. Тя ще бъде изцяло туристическа атракция без никакви офис площи. Посетителите ще могат да се изкачат до върха й, с помощта на специални прозрачни капсули, движещи се по външната й фасада.

Снимка 390367

Източник: DBOX for Foster + Partners

Външният вид на кулата е любопитна комбинация от куполовидния покрив на "Корнишона", тънката форма на BT Tower и комуникационните и наблюдателни кули, популярни през 60-те и 70-те години на XX век, като CN Tower в Торонто, Space Needle ("Космическата игла") в Сиатъл и телевизионната кула в Берлин.

Сградата е проектирана от компанията Foster + Partners на световноизвестния архитект Норман Фостър, с идеята й да бъде допълнение на намиращата се до нея Gherkin, проектирана от същото архитектурно студио. Самият Фостър заяви, че кулата ще бъде "културна и социална забележителност".

Снимка 390358

Източник: DBOX for Foster + Partners

"Елегантността и меката сила на "Лалето" допълват емблематичния Gherkin", смята Джейкъб Дж. Сафра, чиято компания Bury Street Properties е собственик на терена и основен инвеститор в проекта.

Сградата ще съдържа и ресторант, бар и образователно пространство, което ежегодно може да посреща безплатно по 20 000 ученици от държавни училища.

Снимка 390363

Източник: DBOX for Foster + Partners

"Ние сме уверени в ролята на Лондон като глобален град и се гордеем да предложим на своите ученици най-съвременна класна стая в небето, за да оценят историята и динамиката на Лондон", заяви Сафра.

Проектантското предложение за сградата вече е подадено. Ако кулата получи разрешение за строеж, строителството се очаква да започне през 2020 г. и да приключи през 2025 г.