Пандемията от Covid-19 доведе до главоломно нарастване на употребата на марихуана в Съединените щати. Освен чисто психологическото обяснение на явлението предвид локдауните, маските и тежката ситуация за живот, повишаването на употребата се дължи и на легализацията. Към март 2021 г. 36 щата, както и окръг Колумбия са одобрили медицинската употреба на канабис според Националната конференция на държавните законодателни органи. От тях 15, вкл. окръг Колумбия, са приели използването на растението и с развлекателни цели, пише "Ройтерс". Все по-големият потребителски интерес към марихуаната съвсем логично доведе и до интереса на бизнеса. През последните няколко месеца отвъд океана инвеститорите в канабис стават все повече. Бум се наблюдава и при технологичните стартъпи за марихуана. 

Основният инвеститорски интерес е насочен към различни инструменти за управление и електронна търговия на индустрията

Weedmaps е американски сайт за оферти за търговци на канабис. През последните месеци на 2020 г. и през първите на 2021 г. посетителите му са се увеличили значително. Стив Алън е главен изпълнителен директор на The Parent Company (TPCO). В същата фирма рапърът Джей Зи е на позиция главен визионерски директор. Двамата задават следните въпроси. Защо хората трябва да влизат в Wedmaps, след като могат да отидат в Yelp? Защо да си поръчват трева чрез тази или онази система, ако могат да го направят чрез DoorDash или Uber Eats". The Parent Company вече е изградила своя собствена технология за електронна търговия, която може да се справи с всичко - от бизнес мениджмънта до продажбите на канабис на дребно.

До днес една от най-големите сделки с рисков капитал в сектора е свързана с базираната в Орегон платформа Dutchie, която обяви, че е събрала 200 млн. долара в кръг за финансиране, който я оценява на 1.7 млрд. долара. Сред инвеститорите са бившият шеф на Starbucks - Хауърд Шулц, както и съоснователят на DoorDash Стенли Танг. Целта на платформата е да свърже производителите на канабис с клиентите, които да правят поръчки до входната си врата.

Една от най-големите сделки с рисков капитал в сектора е свързана с базираната в Орегон платформа Dutchie, която обяви, че е събрала 200 млн. долара в кръг за финансиране, който я оценява на 1.7 млрд. долара.

Сред инвеститорите са бившият шеф на Starbucks - Хауърд Шулц, както и съоснователят на DoorDash Стенли Танг

Целта на тяхната платформа е да свърже производителите на канабис с клиентите, които да правят поръчки до... входната си врата. Стартъпите за канабис в Америка днес се ръководят от тясно свързана мрежа от инвеститори. Сред тях са Liquid 2 Ventures, оглавявана от бившия куотърбек на NFL Джо Монтана и Casa Verde Capital, основана от рапъра Snoop Dogg.

В САЩ има над 90 частни и публични технологични компании за канабис, а от 2018 г. насам инвеститорите са влели над 2.5 млрд. долара в стартъпи, свързани с марихуана.